Doorzoek volledige site
01 december 2020

Renson 411 ventilatierooster viert 50ste verjaardag met upgrade

Dankzij een upgrade van de L.033 lamellen heeft het nieuwe 411 rooster van Renson voortaan een vrije doorlaat van 50% ipv 45% en gaat de luchtdoorlatendheidklasse klasse 4 naar klasse 3. Illustratie | Renson
Nieuw ‘411’ rooster Illustratie | Renson
Oud ‘411’ rooster Illustratie | Renson

Hoewel Renson als internationale trendsetter in ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ intussen op heel wat meer domeinen actief is, blinkt het nog steeds uit in waar dit Belgische familiebedrijf 50 jaar geleden voor het eerst mee op de proppen kwam: ventilatieroosters. Naar aanleiding van die verjaardag pakt Renson dan ook uit met een upgrade van het eerste rooster dat het ooit produceerde, en dat intussen nog steeds zijn nut bewijst.

‘411’ heet het feestvarken dat dit jaar 50 kaarsjes uit blaast. Met dit rooster, opgebouwd uit L.033.01 lamellen maakte Renson in de jaren ’70 furore op het vlak van natuurlijke ventilatie. Het was namelijk het eerste ventilatieroosters waarin de lamellen ingeclipst werden in plaats van gelast of bevestigd met klinknagels. In die tijd een revolutionaire stap voorwaarts op het vlak van de productie van roosters.

Het zijn die L.033 lamellen (ook gebruikt in de 414 en 431 roosters en lamellenwanden die later volgden) die een upgrade krijgen. Daardoor kunnen deze roosters voortaan uitpakken met een vrije doorlaat van 50% ipv 45% en gaat de luchtdoorlatendheidklasse klasse 4 naar klasse 3. Dit heeft geen impact op de montagewijze en de andere onderdelen van deze roosters, maar zorgt wel voor een ventilatierooster dat nog beter kan voldoen aan de vereisten anno 2020.

 

Esthetiek

Aangezien de meeste ventilatieroosters ook zichtbaar blijven in de schil van een gebouw, hecht Renson heel wat aandacht aan het esthetische aspect ervan: onberispelijk lakwerk, geen doorkijk als je loodrecht op het rooster kijkt, geen vervuiling door water omwille van een goeie afvloeiing en een volledig roestvrije en duurzame afwerking in aluminium liggen mee aan de basis van het succes.

De combinatie van luchtdoorlatendheid en waterwerendheid wordt tot op vandaag steeds verder geoptimaliseerd voor het volledige assortiment. Dat levert een uitgebreid gamma roosters op die aan heel wat technisch uiteenlopende eisen kunnen voldoen: van akoestisch demping, inbraakwerendheid, spatwaterdichtheid en doorvalveiligheid, over brandwerendheid, thermische afsluitbaarheid en specifieke filter-eigenschappen. Dat is enkel mogelijk dankzij de volgehouden investeringen in onderzoek en ontwikkeling, en de objectieve testprogramma’s die we door onafhankelijke instellingen op elk van die types ventilatieroosters laten uitvoeren. Zo ben je altijd verzekerd van de kwaliteit.

 

50 jaar ventilatieroosters: de evolutie

In de jaren ’70 kwam Renson met het allereerste 411 rooster met alu clips-lamel (L.033.01) op de markt om in de muur in te bouwen. Een primeur, want tot dan werden de lamellen steeds in het roosterframe gemonteerd met klinknagels of gelast. Na de 411, volgen daarna ook het 414 en 431 rooster, opgebouwd met hetzelfde type lamel, maar met een ander kader errond om respectievelijk in een raam in te bouwen en voor opbouw.

De jaren ’80 stonden voor Renson voor verschillende innovatieve ontwikkelingen op het vlak van roosters. Er kwamen afsluitbare roosters op de markt, roosters met beweegbare lamellen (427), tablet- en vloerroosters. Met het 425 rooster was er voortaan ook een exemplaar met een grotere ‘stap’ (van 95 mm) in het patroon van de ingeclipste lamellen en de ‘421’ stond voor een zwaardere uitvoering met grotere lamellen. Toen voor het eerst ook datacenters en stroomcabines op de radar kwamen, begon Renson specifiek daarvoor ook met de ontwikkeling van doorsteekveilige / spatwaterbestendige roosters (412).

Vanaf de jaren ’90 zette Renson op het gebied van roosters sterk in op zogenaamde ‘bouwkastensysteem, waarbij lokale partners een doorgedreven opleiding volgen om een aantal populaire roosters uit het Renson assortiment zelf te kunnen assembleren. Het legde Renson geen windeieren, want zo kon het voortaan veel sneller inspelen op de vraag uit de markt. Een service die bij heel wat klanten wereldwijd in goede aarde viel. De internationale groei van Renson als bedrijf zorgde er tegelijk trouwens voor dat Renson zich kon gaan specialiseren en op het vlak van R&D en presales beter kon inspelen op specifieke vragen uit de markt. Sinds dan denkt Renson actief en oplossingsgericht mee met z’n klanten om voor elke toepassing het geschikte rooster te kunnen aanbieden. Die klantgerichte meedenken, resulteerde erin dat roosters die oorspronkelijk ontwikkeld werden voor specifieke projecten na verloop van tijd ook rijp geachte werden om mee opgenomen te worden in het standaard assortiment. 

Anno 2020 wordt de eerste reeks roosters (411, 414, 431) waarmee het 50 jaar geleden allemaal begon, voorzien van nieuw ontwikkelde L.033.01 lamellen. Die nieuwe stap voorwaarts op het vlak van luchtdoorlatendheid zorgt ervoor dat Renson op het vlak van ventilatieroosters ook nu nog pionier is. De jarenlange ervaring en nauwe band met wat er leeft in de markt, samen met de enorme interne knowhow en R&D capaciteit, maakt dat Renson in de productie van ventilatieroosters intussen in staat is te voldoen aan de meest specifieke wensen op dat vlak, zowel technisch als qua vormgeving.

GERELATEERDE DOSSIERS