Doorzoek volledige site
01 december 2020

'Beeld van de stad' laat je Brugge (her)ontdekken door de ogen van kunst en architectuur

Architecten Achtergael en Stéphane Beel - Politiehuis Brugge Illustratie | © Filip Dujardin
Axel Ghyssaert - Villa Van Leynseele Illustratie | © Matthias Desmet
Haverhals-Heylen Architecten - Pandreitje Illustratie | © Matthias Desmet
Robbrecht en Daem architecten - Stadswoning Muntplein Illustratie | © Matthias Desmet
Illustratie | Borgerhoff & Lamberigts

Op woensdag 2 december 2020 viert Brugge haar twintigjarige erkenning door UNESCO als werelderfgoedstad. Stad Brugge bekroont dit jubileum met een nieuwe publicatie die een minder bekend ‘beeld van de stad’ blootlegt aan de hand van een selectie hedendaagse kunst- en architectuurprojecten. Een (her)ontdekking van Brugge door de ogen van kunst en architectuur, waar verleden en toekomst samenvloeien.

Burgemeester Dirk De fauw: “Met ‘Beeld van de Stad’ zetten we onze titel ’20 jaar Werelderfgoedstad’ in de kijker, maar bovenal ook 20 jaar Brugge. Het is een momentum om even terug te blikken op hoe onze stad is geëvolueerd en wat de toekomst ons brengt, met respect voor het verleden én met perspectief. Het resultaat ligt voor ons.”

‘Beeld van de Stad’ brengt als terug- en vooruitblik een selectie, gemaakt door een externe jury, van 70 hedendaagse kunst- en architectuurinterventies samen die mee dit stedelijke landschap hebben vormgegeven. Een staalkaart van hedendaags Brugge, van Fabre tot Permeke, van het Concertgebouw tot het Rijksarchief, gekoppeld aan acht essays die dieper ingaan op thema’s als kunst in de stad, bouwen in werelderfgoed en stadsvernieuwing. Gasten als Marc Dubois, Katrien Laenen, Koen Van Synghel en Luc Verpoest blikken terug op kanteljaren als 1971 (oprichting Stedelijke dienst voor Monumentenzorg), 2000 (Unesco-erkenning), 2002 (Brugge, Culturele Hoofdstad van Europa) en de verschillende triënnales voor hedendaagse kunst en architectuur die zowel tijdens de jaren 1960 als vandaag blijven uitdagen tot experiment.

 

‘Beeld van de Stad’ is een aanzet om een ander facet van de stad te (her)ontdekken, om verwonderd te zijn over een aantal hedendaagse permanente kunstwerken en gebouwen in de publieke ruimte en vooral om op stap te gaan, 24/24 en 7/7. Schepen Nico Blontrock: “Dit boek draagt dan ook bij tot het aangeven, beschrijven en verwoorden van wat zich aan hedendaagse ingrepen anno 2020 in de publieke ruimte bevindt. Het boek is tevens een uitnodiging om zelf te gaan kijken, maar ook om mee zorg te dragen voor het levendige patrimonium van Brugge.”

“Triënnale Brugge is bekend om het driejaarlijks hedendaags kunst- en architectuurparcours en werkt in de tussenjaren ook rond de permanente collectie van de stad. In 2019 werkte het team samen met de cluster Omgeving een gratis stadsplan ‘25/25’ en bijbehorende wandeling uit, waarmee we al even konden proeven van wat Brugge nog te bieden heeft. ‘Beeld van de Stad’ is een mooie aanvulling en laat Bruggeling en bezoeker toe om, gewapend met extra duiding, Brugge te (her)ontdekken, thuis of onderweg, individueel of met bubbel”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Midden 2019 brachten we het stadsplan ‘25/25 hedendaagse kunst en architectuur in Brugge’ uit, een aanzet om te illustreren dat onze stad meer te bieden heeft dan haar verleden. De kaart zoekt onverwachte plekken op en toont een veelheid aan hedendaagse publieke interventies, groot of klein, door bekende of minder bekende namen, die de moeite waard zijn om te (her) ontdekken. ‘Beeld van de Stad’ is het vervolg, een uitgebreide versie in de vorm van een handzaam boek met een aantal verdiepende essays die niet alleen loven, maar ook oproepen om het Brugse publieke terrein in de toekomst met (hernieuwde) aandacht onder de loep te nemen”, aldus het redactieteam.
 

‘Beeld van de Stad’ is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 29,99 euro. Meer info vind je hier