Doorzoek volledige site
01 december 2020

Kies de perfecte kantafwerking voor een systeemplafond met de juiste stijl

Illustratie | © Rockfon

De perfecte kantafwerking vinden om van je ontwerp één geheel te maken, kan heel tijdrovend zijn. Je kunt uit zoveel kantafwerkingen kiezen... Verdekt, semi-verdekt of zichtbaar. Wat is de juiste keuze?

Een schat aan opties voor plafondpanelen en kantafwerkingen

Een schitterend plafondontwerp kan een ruimte echt aanvullen en er één geheel van maken – maar hoe pak je dat aan? Voor veel ontwerpers en architecten begint het traject bij de selectie van een akoestisch plafond met de wens om ongewenst geluid te beheersen en te verminderen, om zo te voorkomen dat het mensen stoort.

Er zijn verschillende verlaagde plafondsystemen op de markt en elke kantafwerking biedt een andere esthetische uitstraling. Akoestische systeemplafonds zijn veruit de meest voorkomende oplossing in commerciële ruimtes, zorginstellingen, scholen en restaurants, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Afhankelijk van het akoestisch plafond dat je kiest, kan de kantafwerking van het plafondpaneel het ophangsysteem helemaal verbergen of juist integreren in het uiterlijk van de ruimte. Zo kan er ook een mooi lang lijnenspel gecreëerd worden.

De verschillende kantafwerkingen kunnen de esthetische uitstraling van je ontwerp veranderen. “Wie het plafond als designelement gebruikt, kan echt invloed uitoefenen op de uitstraling van een ruimte," vindt Deb Barnes, Director Interior Design bij HGA Architects & Engineers, een Amerikaans designbureau.

 

Wat is een zichtbaar plafondsysteem?

Een zichtbaar plafondsysteem betekent dat je de ophangprofielen tussen de panelen kunt zien omdat het plafondpaneel erop rust. Dit is sinds jaar en dag de meest budgetvriendelijke akoestische plafondoplossing in de markt. Dit creëert een eenvoudig en gestructureerd plafond dat de vorm van de ruimte benadrukt.

Maar als je het ophangsysteem minder wilt laten opvallen bij een zichtbaar plafondsysteem dan kun je altijd kiezen voor een mat wit ophangsysteem. Zo is het Chicago Metallic™ ophangsysteem van Rockfon in de kleur Mat Wit 11 minder glanzend dan een ophangsysteem in de standaard kleur Wit 001. Hierdoor worden kleuren van andere elementen in de ruimte, zoals muren of vloeren, minder sterk opgenomen.

Het mat witte ophangsysteem is speciaal ontwikkeld met een gestructureerd oppervlak dat de reflecties op standaard metalen oppervlakken drastisch vermindert. De strakke installatie van een zichtbaar profielsysteem, gecombineerd met het mat witte ophangsysteem, biedt een egale uitstraling voor een betaalbare prijs.

Lees alles over de voordelen van het ophangsysteem Mat Wit 11. 

 

Hoe ziet een semi-verdekt plafondsysteem eruit?

Een semi-verdekt ophangsysteem maakt gebruik van de kantafwerking van akoestische plafondpanelen, die onder het ophangsysteem uitsteken om een deel van het systeem te bedekken. Dit zorgt voor meer diepte en structuur in het plafond. Er ontstaan hierdoor schaduwen en kleuren die bijdragen aan een opvallende uitstraling. Dit levert op zijn beurt weer een bijdrage aan de algehele stijl van de ruimte.

Er bestaan veel verschillende kantafwerkingen die gebruikt kunnen worden met een semi-verdekt plafondsysteem. Je kunt verschillende kantafwerkingen gebruiken om een grotere of kleinere tussenruimte tussen de plafondpanelen te creëren. Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van kantafwerkingen die je een grandioos optisch ontwerp kunnen opleveren.

  • Een plafondpaneel met E-kant wordt gemonteerd in een ophangsysteem, waarbij de randen van het paneel onder het systeem uitsteken. Hierdoor lijkt het plafond te zweven onder het ophangsysteem.
  • Een plafondpaneel met M-kant is een diep verzonken ophangsysteem. Dit betekent dat de rand van het paneel verder uitsteekt dan bij andere semi-verdekte systemen. De M-kantafwerking zorgt voor een fraai schaduweffect op het afgewerkte plafond.

 

Laten we kleur bekennen

Wie kiest voor een semi-verdekt akoestisch plafondsysteem, heeft een mooie gelegenheid om te spelen met kleuren. De keuze kan bijvoorbeeld vallen op een wit paneel met E-kant en een zwart ophangsysteem, of een andere kleur. Hierdoor ontstaat een plafond met een mooi patroon met lange lijnen die het plafond accentueren.

Je kunt er ook voor kiezen om een gekleurd plafondpaneel te combineren met een wit ophangsysteem. Lees meer over de kracht van kleuren bij je plafondontwerp.   

 

Verdekt plafondsysteem

Een verdekt plafondsysteem biedt een minimalistische afwerking, want de randen van de plafondpanelen verbergen het ophangsysteem. Dit is de perfecte kantafwerking als je een modulair plafond zoekt met een rechtlijnige esthetische afwerking.

Je kan kiezen tussen diverse kantafwerkingen, maar een mooie verdekte toepassing is de X-kant.

De panelen met X-kantafwerking kunnen in een ophangsysteem geplaatst worden of zelfs direct aan het bouwkundig plafond gemonteerd worden met behulp van directe ophangklemmen. Door de kleine afstand tussen de panelen ontstaat een bijna naadloos uiterlijk.

 

Hoe kies je het juiste systeemplafond voor jouw ontwerp? 

Met zo veel verschillende kantafwerkingen kan het moeilijk zijn om te beslissen welke geschikt is voor jouw project. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

Ben je van plan om een systeemplafond te gebruiken in jouw volgende project? Bij Rockfon vind je alles wat daarvoor nodig is. De firma biedt een breed scala aan akoestische plafondplaten voor elke behoefte.

Als een systeemplafond niet in aanmerking komt voor jouw ontwerp, heeft Rockfon ook andere prachtige akoestische oplossingen te bieden. Laat je inspireren door enkele van de andere oplossingen: het naadloze Rockfon® Mono® Acoustic, de plafondeilanden Rockfon Eclipse® of de verticale baffles Rockfon® Universal™ Baffle

Bekijk ook enkele voorbeeldprojecten op de website van Rockfon.

GERELATEERDE DOSSIERS