Doorzoek volledige site
01 december 2020

Inrichting appartement aan zee: totaalrenovatie op vijf hoog

Illustratie | © Vandebroek Interieur

Elke interieurinrichting steunt op een unieke samenwerking. Soms verloopt een project in nauw overleg met de bouwheer zelf. Voor de inrichting van dit appartement aan zee was de hoofdaannemer de gids van Vandebroek Interieur. Een terugblik op een uitdagende interieurrenovatie, vijf verdiepingen hoog in Knokke.

Als basis voor het nieuwe interieur ging interieurarchitecte Charlotte van Vandebroek Interieur verder op de plannen van de hoofdaannemer. Hij vertaalde de wensen van de eigenaar, die zich voorts weinig mengde in de debatten.

Van het bestaande interieur zou niets meer overblijven. Ook de voormalige ruimte-indeling zou plaats ruimen voor een praktischer grondplan met een duidelijke esthetische rode draad doorheen het hele appartement. Tot slot zou ook het buitenterras een volledige renovatie ondergaan.

Na het opmaken van het 3D-ontwerp ging projectleider Erwin aan de slag met de opmetingswerken met het oog op de technische tekeningen. Telkens in nauw overleg met de aannemer.

 

Keuken als centraal ijkpunt

Centraal in deze interieurrenovatie staat de nieuwe keuken, een combinatie van donker en licht. Met fronten in Shinnoki Chocolate Oak, afgewerkt met een Dekton-tablet en -achterwand, en omringd door High Pressure Laminate in houtstructuur.

Deze houtstructuur komt terug doorheen de volledige inrichting van het appartement. Vanuit de keuken loopt dit materiaal visueel door in de haardkast, helemaal tot aan de andere kant van de ruimte, inclusief in de trap naar de bovenliggende verdieping.

 

17 berekeningen voor het perfecte resultaat

Dat dit appartement bol staat van het detailwerk, uit zich niet alleen in de subtiele visuele elementen zoals de uitgefreesde grepen van de kasten, afgewerkt in Shinnoki. Of het ingewerkte lavabomeubel in de badkamerwand. Of het tv-meubel dat naadloos overloopt in de berging.

Achter al deze details schuilen namelijk de grootste precisie en uren aan rekenwerk van de technische tekenaars van Vandebroek Interieur. Zo moesten de nieuwe wandpanelen, grenzend aan de voordeur van het appartement, vloeiend overlopen in de binnenafwerking van de voordeur. Hierdoor zou de deur visueel verdwijnen in het interieur.

Door het vreemde draaipunt van de bestaande voordeur – deze bleek niet 100% loodrecht te staan – bleek de combinatie met de wandafwerking oorspronkelijk moeilijk te realiseren. De deur zou namelijk niet ver genoeg kunnen openen.

Om de afwerkingen van wand als deur visueel perfect op elkaar te laten afstemmen én om de deur probleemloos te kunnen openen, bleken uiteindelijk 17 verschillende calculaties nodig om de cijfers te doen kloppen. Het resultaat van ervaring, maar ook van een voortdurende sterke communicatie met de andere partijen binnen het project, tot in de kleinste hoekjes.