Doorzoek volledige site
01 december 2020

Eerste steen nieuwe Komet-wijk in Mechelen gelegd

Rombout Illustratie | Revive / Nanopixel
Margareta Illustratie | Revive / Nanopixel
De Vaart Illustratie | Revive / Nanopixel
Kanaalzicht Illustratie | Revive / Nanopixel
Kanaalzicht Illustratie | Revive / Nanopixel
Illustratie | Revive / Nanopixel
Illustratie | Revive / Nanopixel

Aan de Komet-site in Mechelen hebben burgemeester Alexander Vandersmissen en schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen zonet symbolisch de eerste steen van de nieuwe woonwijk gelegd. Daarmee trapt de stad het nieuwe bouwproject nu ook officieel in gang. Op de 40.000 m2 grote site komen er in totaal 320 wooneenheden, waarvan er in deze eerste fase reeds 128 gebouwd worden. De gebouwen zijn in opdracht van Revive ontworpen door de Antwerpse bureaus BINST ARCHITECTS - dat tevens het masterplan van de site uittekende - en Areal Architecten. OMGEVING staat in voor het landschapsontwerp en het openbaar domein. VK Engineering werkte de studies stabiliteit, technieken en EPB uit. Democo is aangesteld als hoofdaannemer. Komet moet een van de groenste en meest duurzame wijken van de stad worden. Zo komt er op de site bijna 2.000 m2 aan zonnepanelen, gecombineerd met warmtepompen en is er zo’n 15.000 m2 groen voorzien. De eerste bewoners van de nieuwe wijk zullen ten laatste tegen eind 2022 kunnen verhuizen.

Het nieuwbouwproject ‘KOMET’ is dé positieve hefboom naar de aangelegen buurt op een van de mooiste woonplekken van morgen vlakbij het stadscentrum met duurzame uitgangspunten, autoluwe parktuinen en waterzicht. In het masterplan ontwikkeld door BINST ARCHITECTS en OMGEVING zijn naast 46 grondgebonden woningen ook 216 appartementen, 52 assistentieflats en voorzieningen zoals crèche, buurtwinkel, horeca en dienstencentrum opgenomen. Fase 1 bestaat uit 6 bouwblokken met een kwalitatieve mix van 128 wooneenheden, 1.745 m² commerciële ruimte, kantoren, horeca en diensten, twee ondergrondse parkeergarages en collectieve fietsenstallingen. 

De grondwerken en de aanleg van de ondergrondse parkeerplaatsen van de nieuwe woonwijk tussen de Vaart en de Koningin Astridlaan zijn intussen al volop aan de gang, waardoor de eigenlijke bouw van de woningen nu van start is kunnen gaan. Burgemeester Alexander Vandersmissen en schepen Greet Geypen hebben in het gezelschap van projectontwikkelaar Revive, er zonet de eerste symbolische steen van de toekomstige woningen gelegd. Hiermee is het bouwproject nu ook officieel in gang getrapt. 

“Het is uiteraard fijn om te zien dat de plannen voor deze grote, nieuwe Mechelse wijk nu fysiek vorm krijgen. Het is de eerste stap richting 2026, wanneer de Komet-site volledig klaar moet zijn. Al zal het niet meer zo lang duren voor het Mechelse leven hier op gang komt, want tegen eind 2022 zullen de eerste nieuwe bewoners al kunnen verhuizen. Het belooft alvast één van de voorbeeldprojecten van onze stad te worden, met een gevarieerde sociale mix, alsook een sterke focus op groen en duurzaamheid", aldus Alexander Vandersmissen, burgemeester van Mechelen

“Vergeet niet dat hier zo’n 8 jaar geleden nog een vervuilende metaalfabriek stond. Het gaat dus om een echte metamorfose: van een oude industriële site naar een nieuwe, groene en duurzame woonwijk. We willen er een aangename woonbuurt van maken, die ook een meerwaarde is voor de omgeving. Het zijn dit soort stadsontwikkelingen waar we vanuit het Mechelse stadsbestuur steeds meer op willen inzetten", aldus Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing, Ruimtelijke Ordening en Wonen Mechelen.
 

Eerste zes gebouwen

In deze eerste bouwfase zijn reeds 128 woonunits voorzien, verdeeld over zes gebouwen. De gebouwen zijn ontworpen door de Antwerpse bureaus Areal Architecten en BINST ARCHITECTS - die laatste tekende ook het masterplan van de site uit. De units bestaan uit zowel appartementen en penthouses, als woningen en assistentieflats. Dankzij de ondergrondse parkings zal de hele wijk volledig autovrij kunnen blijven.  

Naast het mixed use kopgebouw aan de Vesten ontwierp BINST ARCHITECTS ook de luxeappartementen aan het water, een tussenschakel aan assistentiewoningen en een reeks grondgebonden woningen als afbouw van het bouwblok. Allen geschikt en geschakeld als een boeiend gabarit en lint van diverse architecturen vanuit het idee ‘actuele stadsarchitectuur’.

Areal Architecten ontwierp twee bouwblokken op de site onder de noemer Parkzicht. Het eerste gebouw staat zelfbewust aan de parkrand en gaat op zoek naar verweving met het openbaar domein door een subtiel opgebouwde plint. Licht verheven grondgebonden appartementen vormen de aanzet, waarboven erkers zichten en beschutte terrassen vormen. Hierdoor onstaat een natuurlijke geleding in de gebouwen. Een tweede gebouw geniet maximaal van de vrije zichten over de vaart en krijgt onderaan een brasserie. Rationeel maar royaal opgebouwde plannen bieden elke woning ruim zicht en optimaal georiënteerde terrassen.
 

Geen fossiele brandstoffen

De Komet-wijk belooft dan ook een van de groenste en duurzaamste woonprojecten van de stad te worden. Zo komt er niet alleen 15.000 vierkante meter groen op de site, maar voorzien de plannen ook een kleine 2.000 vierkante meter zonnepanelen. Bovendien zullen de woningen en appartementen zich volledig zonder fossiele brandstoffen verwarmen, met behulp van warmtepompen.

“Onze ontwikkeling op de Komet-site zet maximaal in op duurzame energie en ademt het DNA van Revive. De toegepaste state-of-the-art energievoorziening bestaat uit een combinatie van proven technologies met daarbovenop een reeks diensten, gestoeld op de principes ontzorging, collectief beheer en efficiëntie zonder comfortverlies voor onze klanten. Hiermee trekken we resoluut de kaart van de verduurzaming van de energiemarkt", aldus Alexandre Huyghe, CEO Revive.

GERELATEERDE DOSSIERS