Doorzoek volledige site
03 december 2020 | LIESBETH VERHULST

SCAN to BIM als vertrekpunt voor vernieuwing kantoorgebouw in Brusselse Noordwijk

Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | N2 Kwadraat
Illustratie | Banimmo

In het hart van de Brusselse Noordwijk transformeert ontwikkelaar Banimmo het verouderde kantoorgebouw North Plaza 9 tot een duurzame en flexibele werkplek. De grondige renovatie ging gepaard met het volledig strippen van het gebouw, op de betonconstructie en enkele gevels na. Een accuraat beeld van de bestaande situatie was dan ook primordiaal voor het nieuwe ontwerp. N2  Kwadraat bracht de volledige 20.000 m2 van het gestripte gebouw op amper vier dagen in beeld via 3D-laserscanning. De SCAN to BIM-specialist werkte de puntenwolk uit tot een BIM-model van de as built-situatie, waarop de ontwerpers konden verder bouwen voor de nieuwe invulling.

Networks NØR, zo zal het nieuwe kantoorgebouw van Banimmo gaan heten. Het gebouw  - een ontwerp van het gerenommeerde bureau DDS+ - bestrijkt een oppervlakte van 20.000 m2 en telt twaalf bouwlagen, drie ondergronds en negen bovengronds. Sven Dumortier is de projectleider voor Banimmo. N2 Kwadraat kreeg de opdracht om heel het gebouw in te scannen en een BIM-model van de as built-situatie uit te werken, dat als basis kon dienen voor het verdere ontwerp. “De ontwikkelaar wilde op zo’n kort mogelijke termijn het hoogste mogelijke rendement halen uit het gebouw, en dan is SCAN to BIM de perfecte oplossing”, stelt Nic Kerkhof, zaakvoerder van N2 Kwadraat. 


Elk detail in beeld

N2 Kwadraat bracht elke cm2 van het gebouw in kaart. Nadien is de puntenwolk samengesteld, die als underlayer dient voor de opbouw van het BIM-model. “De 3D-scanning diende heel gedetailleerd te gebeuren, tot bijvoorbeeld de pleisterlaag die na het strippen was achtergebleven op de betonnen pijlers toe”, licht Nic Kerkhof toe. “We hebben de klus om amper vier dagen geklaard, hoewel het scannen niet altijd eenvoudig bleek. Zo moesten we onze scanners op een veilige manier in de vele technische kokers zien te krijgen. Dat is niet zonder risico in een gebouw met dertien bouwlagen maar wij beschikken hiervoor over de nodige apparatuur. Ook de technieken in een gebouw kunnen we dankzij onze hoogwaardige meetapparatuur in alle details in beeld brengen.”


Tijdswinst

N2 Kwadraat heeft meerdere FARO-scanners ter beschikking van het type S350, met een bereik van 350 meter. 2D-scanners fungeren als interne gps-systemen waardoor de verschillende scanposities efficiënt aan elkaar gekoppeld kunnen worden. “Op die manier boeken we heel wat tijdswinst bij het opmaken van de puntenwolk”, legt Nic Kerkhof uit. “Nog een meerwaarde is dat wij iedere puntenwolk en BIM-model koppelen aan het Lambert-coördinatenstelsel.”


Uitvoeringsfouten vermijden

Dankzij SCAN to BIM verkrijgt de bouwheer op een heel efficiënte manier een realistisch 3D-beeld van zijn gebouw, gelinkt aan een BIM-model. “Hij heeft de werkelijke situatie direct ter beschikking op zijn computer om verder mee aan de slag te gaan. Clashes worden bij het verdere ontwerpen van het nieuwe gebouw meteen zichtbaar en op die manier worden uitvoeringsfouten vermeden”, besluit Nic Kerkhof.   

GERELATEERDE DOSSIERS