Doorzoek volledige site
03 december 2020 | LIESBETH VERHULST

Helling naar Zuiderterras in Antwerpen 100% waterdicht gemaakt met producten van BMI Belgium

Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart

Het Steen in Antwerpen krijgt een nieuwe bestemming als toeristisch onthaal- en bezoekerscentrum en ook het Steenplein wordt de komende jaren vernieuwd. In dat kader is de helling naar het Zuiderterras gerenoveerd. Om waterlekken aan de onderzijde van de helling te verhelpen, werd de dakdichting over de volledige oppervlakte vernieuwd. Stad Antwerpen deed daarvoor een beroep op BMI Belgium, bekend als dakproducent, maar ook de waterafdichting van terrassen, daken, parkeergarages en andere ondergronden is één van de sterktes van het bedrijf.

Een renovatie van de helling drong zich op aangezien er aan de onderzijde, waar openbare toiletten en een opbergruimte van de reinigingsdiensten van de stad liggen, sprake was van waterlekken. Dit probleem moest verholpen worden om erger te voorkomen. Maar, de renovatie mocht geen enkele impact hebben op het uitzicht van het plein en het gebouw en de historische waarde moest intact blijven.

Een kolfje naar de hand van Bouwwerken De Raedt Ivan, de bouwfirma die de werkzaamheden uitvoerde. BMI Belgium leverde de nodige producten voor de waterafdichting en verleende technisch advies over de juiste materiaalkeuze. BMI is de grootste producent van dakbedekkingssystemen voor platte en hellende daken in Europa en kan teren op 165 jaar kennis en ervaring. De firma met hoofdzetel in Londen beschikt over een zeer breed productgamma waarmee het oplossingen kan bieden voor zeer veel types van gebouwen, afdichtingen en technieken.


Theorie versus praktijk

“Initieel was het de bedoeling om de originele dakdekking van de helling volledig te verwijderen”, leger Peter Gielis, technisch adviseur bij BMI Belgium uit. “We zouden een Siplast primer aanbrengen op de betonvloer en deze mechanisch bevestigen omwille van de hellingsgraad, en daarop een beschermende eindlaag plaatsen. Om de opranden ter hoogte van de sokkels en balustrade perfect waterdicht te krijgen, zouden we werken met een vloeibare afdichting. Nadien zou de helling opnieuw bestraat worden met kasseien. De detaillering was bij dit project van cruciaal belang aangezien de waterdichting niet boven het vlak van de kasseien mocht uitkomen om het uitzicht niet aan te tasten.”


Preflex in warme bitumen

In de praktijk bleek het onmogelijk om de originele dakbedekking volledig te verwijderen zonder de constructie te beschadigen. Deze is dan ook behouden, behalve in de randzones en dit om een perfecte waterdichting te kunnen realiseren en om hoogte te winnen. “In de randzones hebben we zoals voorzien een Siplast primer aangebracht. Dit is een snel drogende kleefvernis die geschikt is voor alle ondergronden”, vertelt Peter Gielis. “Na verschillende testen is beslist om in het vlak met warme bitumen te werken van het type 110/30 om een optimale hechting te bekomen. In die warme bitumen is een eerste afdichtingslaag aangebracht met Preflex, een SBS met polyesterwapening aan beide zijden voorzien van een lasfilm. Deze eerste afdichtingslaag is bijkomend mechanisch bevestigd.”


Mistral C

De eindlaag is uitgevoerd met Mistral C 4 mm E. Deze SBS – aan de bovenzijde afgewerkt met een fijne bezanding - werd volvlakkig gebrand op de eerste afdichtingslaag. Voor de opkanten ter hoogte van de sokkels en balustrade is met een vloeibare afdichting gewerkt, meer bepaald Profi-dicht, een PMMA die heel zorgvuldig is aangebracht omdat ze niet zichtbaar mocht zijn boven de kasseien. Eens de waterdichting voltooid was, zijn de mozaïekkasseien teruggeplaatst. 

“Onze producten Preflex en Mistral C zijn beiden SBS en soepel te verwerken, ook bij koude temperaturen en ideaal voor projecten waarbij er met heel wat kleine details rekening gehouden moet worden”, besluit Peter Gielis. "We hebben hier dan ook een perfect waterdichte en historische intacte constructie kunnen realiseren."

In december wordt de helling publiek toegankelijk en wordt het opnieuw een van de uitgelezen plekjes om de stad aan de stroom te bewonderen. 

GERELATEERDE DOSSIERS