Doorzoek volledige site
08 december 2020

Dien jouw project in voor wedstrijd fietsinfrastructuur van Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen

Collegebrug Kortrijk, Ney & Partners + SumProject Illustratie | Serge Brison

Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen willen Vlaamse fietsinfrastructuurprojecten onder de aandacht brengen, projecten die aantonen hoe onze steden en gemeenten leefbaarder worden door in te zetten op fietsvriendelijke infrastructuur. Met dit doel organiseren zij een wedstrijd rond fietsinfrastructuurprojecten. De wedstrijd wil wijzen op het belang van een zorgvuldige vormgeving en hoge ontwerpkwaliteit als voorwaarde voor een geslaagd fietsproject. Hij wil ook de aandacht vestigen op een verknoping van de disciplines stedenbouw, landschapsontwerp en mobiliteit en het debat voeden over een kwalitatieve geïntegreerde aanpak van duurzame mobiliteit.

Dat de leefbaarheid van onze steden mee wordt bepaald door de manier waarop we ons verplaatsen, hoeft geen betoog. Duurzame mobiliteitsconcepten zijn dé hefbomen om te komen tot de bereikbare, toegankelijke, veilige en klimaatbestendige steden en gemeenten. Kwalitatieve fietsinfrastructuur neemt hierin een bijzondere rol in omdat zij talloze kansen biedt voor de opwaardering van de stedelijke ruimte en de dagdagelijkse publieke cultuur.

Het toenemende aantal uitstekend ontworpen fietswegen, -bruggen en -trajecten getuigt van het bijzondere rijplezier van fietsen en moedigt aan tot een bewustere, langzamere ervaring van de stad. Veel projecten demonstreren dat fietsmobiliteit heel goed kan samengaan met voetgangersmobiliteit zonder aan comfort en veiligheid in te boeten. Opvallend is ook dat ontwerpkwaliteit vaak de sleutel vormt voor het succes van die projecten.

Stad en Architectuur en Fietsberaad Vlaanderen willen Vlaamse fietsinfrastructuurprojecten onder de aandacht brengen door deze wedstrijd te organiseren. 

Ontwerpers en bouwheren kunnen tot 1 maart 2021 projecten indienen.

Welke projecten komen in aanmerking?

  • projecten gerealiseerd in Vlaanderen, inclusief Brussel

  • voorlopig of definitief opgeleverd tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2021

  • uit de disciplines architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en infrastructuur. In aanmerking komen fietswegen, -bruggen, -tunnels, -stallingen maar ook ontwerpen voor de publieke ruimte (pleinen, parken, woonomgevingen, …) onder de voorwaarde dat de realisatie van kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur een essentieel deel uitmaakt van de ontwerpopgave.


Selectie

Alle ingediende projecten worden voorgelegd aan de vakjury die gezamenlijk de meest interessante en representatieve projecten weerhoudt. Deze projecten worden opgenomen in een tentoonstelling en mogelijk een publicatie. Ook duidt de vakjury vijf finalisten en de winnaar van de vakjury aan. 

 

Prijs

De vakjury maakt de winnaar bekend op een studiedag rond fietsinfrastructuur in oktober 2021. Er is geen prijzengeld verbonden aan de wedstrijd.

 

Alle informatie kan je hier terugvinden.