Doorzoek volledige site
08 december 2020 | LIESBETH VERHULST

Openheid troef bij nieuwbouw Freinetschool De Pluim in Hoboken (A33 Architecten)

Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart
Illustratie | Steven Massart

A33 Architecten ontwikkelde een masterplan en realiseerde een nieuwbouw voor Freinetschool De Pluim in Hoboken. In relatie met de ontsluiting van de site werd een openruimtestructuur bedacht met publiek voorplein, parking, publieke doorsteek en een avontuurlijke speelplaats met speelbos. Het gebouw plooit en opent zich gepast naar deze open ruimtes.

De opdracht in D&B-formule bestond uit de realisatie van een nieuwbouw voor de kleuterschool, lagere school en middenschool met tweeklassenstructuur voor klasoverschijdende samenwerking, een grote ontmoetingsruimte, polyvalente ruimte en een aantal administratieve functies, met daarbij een belangrijk deel omgevingsaanleg.

De bestaande sporthal werd geïntegreerd in een publieke vleugel, parallel werd een klassenvleugel voorzien. Beide vleugels werden verbonden door een centraal scharnier met grote polyvalente ruimte. De hoogtes van de verschillende volumes werden afgestemd op context en oriëntatie.

De klassenvleugel werd ingedeeld in kleinere instructieruimtes, met daarnaast grote open leercentra voor individueel – en groepswerk. De avontuurlijke speelplaats met verschillende zones – stiltezone, spelzone, amfitheater, speelbos, elegante luifel – vormt een plaats waar het als kind zeer leuk is om op te groeien en te spelen.

 

Duurzame school

In het gebouw worden geen fossiele brandstoffen gebruikt voor energieopwekking. Een warmtepomp staat in voor de verwarming van het gebouw via een combinatie van vloerverwarming en radiatoren op een laag temperatuurregime. Op korte termijn wordt een PV-installatie geplaatst om het elektrisch verbruik van de warmtepomp te compenseren.

Het gebouw heeft een zeer flexibele structuur (zonder interne dragende wanden) waardoor het in de toekomst eenvoudig aanpasbaar is aan de veranderende eisen/normen/inzichten. Dankzij een combinatie van een compact gebouw, een doorgedreven geïsoleerde gebouwschil en verwarming via een warmtepomp, voldoet het gebouw ruimschoots aan de BEN-eis voor scholen.

GERELATEERDE DOSSIERS