Doorzoek volledige site
08 december 2020

Nieuwe premies bij energierenovatie 2021

Illustratie | © Cedral

Vanaf 1 januari 2021 voorziet de Vlaamse overheid namelijk nieuwe (en hogere) premies voor energiezuinige renovaties. Cedral geeft een overzicht én enkele tips. 

EPC-Labelpremie

Je hebt recht op deze premie als je je woning met slechte energieprestaties binnen de 5 jaar renoveert en je er zo voor zorgt dat die prestaties en het EPC-Label aanzienlijk verbeteren. Deze premie werd initieel ingevoerd voor nieuwe eigenaars die komend jaar een woning kopen of erven, maar vanaf 1 januari 2021 geniet je ook als bestaande eigenaar van een tegemoetkoming voor je woning of appartement. Het maximaal bedrag van de EPC-Labelpremie is 5000 euro. Voor alle details en bedragen verwijzen we je naar de website van de Vlaamse overheid.

 

Verdubbeling premie muurisolatie

Enkele van de bestaande renovatiepremies gaan vanaf 2021 de hoogte in. Een interessante premie als je werken aan de buitenzijde van je woning plant, is de basispremie voor muurisolatie langs de buitenkant. Die verdubbelt van € 15 naar € 30 per m². Daarnaast is er ook nog een premie voor de isolatie van buitenmuren in de spouw van € 5 per m², eentje voor de isolatie van buitenmuren aan de binnenkant van € 15 euro per m² en de premie voor isolerende beglazing, tot slot, die verdubbelt van € 8 naar € 16 euro per m².

 

Extra isolatiepremie bij asbestverwijdering

De Vlaamse regering heeft zich het doel gesteld om tegen 2040 alle gebouwen in Vlaanderen asbestveilig te hebben en keurde in 2018 het actieplan Asbestafbouw goed. Tegen die tijd moeten alle risicovolle asbesthoudende materialen veilig weggenomen en vervangen worden.

Om de renovatiewerkzaamheden aan te moedigen, krijg je vanaf 2021 een verhoogde isolatiepremie als de asbestsanering gecombineerd wordt met het isoleren van het dak of de spouwmuren. Je ontvangt bovendien ook een forfaitaire premie als asbesthoudende leien, gevelbekleding of onderdak verwijderd worden.

! Belangrijk is wel dat je de asbestverwijdering altijd toevertrouwt aan een erkende, professionele aannemer die ervaring heeft met saneringswerken.

 

Isoleer dak en/of gevel

Wie renovatie- of isolatiewerkzaamheden plant, begint best met het (na)isoleren van het dak en/of de gevel(s). Die werkzaamheden zijn niet alleen financieel interessant (en betaalbaar), maar zullen ook de energieprestaties van dr woning vlug aanzienlijk verbeteren.

Op zoek naar inspiratie voor dak of gevel? Dan helpt Cedral graag een handje. Zo zijn zowel de Cedral leien als sidings uitermate geschikt voor de renovatie van een gevel? Ze hebben niet veel opbouwhoogte nodig, dus er blijft genoeg ruimte vrij voor een extra laagje isolatie.

 

Renoveren met leien

Leien zijn een geliefd bouwmateriaal bij renovatieprojecten. Ze zijn licht in gewicht, duurzaam en snel te plaatsen. Bovendien bieden de verschillende kleuren, texturen en plaatsingspatronen heel wat mogelijkheden voor een unieke uitstraling van het dak en gevel. Extra tip: Cedral geeft een RenoCheck van 100 tot 400 euro als je kiest voor Cedral-leien.

Interessante leien-lectuur op een rijtje:

Benieuwd naar de uitstraling van leien? Vraag een gratis kleurstaal aan en ontdek meteen wat Cedral te bieden heeft.