Doorzoek volledige site
08 december 2020

VK Architects & Engineers ontwerpt nieuwbouw Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen

Illustratie | VK Architects & Engineers
Illustratie | VK Architects & Engineers
Illustratie | VK Architects & Engineers
Illustratie | VK Architects & Engineers
Illustratie | VK Architects & Engineers
Illustratie | VK Architects & Engineers
Illustratie | VK Architects & Engineers

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen heeft zopas VK Architects & Engineers aangesteld om haar nieuwbouw te ontwerpen. Een nieuw regionaal ziekenhuis combineert twee verouderde campussen in Tienen. Omringd door stadsakkers en ligweides, verankert dit gezondheidscentrum zich in de gemeenschap met een aantal publieke functies in de sokkel. Het ontwerp gebruikt de schillenmethode en verbindt de verschillende componenten met een groen atrium.

Het RZ Tienen wil de twee verouderde campussen Mariëndal en St.-Jan samenbrengen in een innovatief en duurzaam nieuwbouwproject. Het ontwerp van het ziekenhuis rust op vijf toetsstenen. Deze zijn gelinkt aan de algemene missie en visie van RZ H. Hart Tienen: efficiëntie, flexibiliteit, beleving, duurzaamheid en innovatie.
 

Lagen in een gereduceerde voetafdruk

Dit flexibel gezondheidscentrum werd ontworpen volgens de schillenmethode, die het ziekenhuis opsplitst in een hotfloor (medisch technische diensten), een hotel (verpleegeenheden), een kantoor (consultaties en administratie) en een fabriek (labo, apotheek, keuken, centrale sterilisatieafdeling...). Een centraal atrium met groen karakter, huisvest o.a. het onthaal, de wachtzones, de vergader- en co-werkruimtes, en verbindt de verschillende bouwdelen. Tegelijk wordt zo het hotel gescheiden van de hotfloor. Het gelijkvloers bevat, naast het onthaal, enkele publieke functies zoals een restaurant, kinderdagverblijf en thuiszorgwinkel.

Zeven bouwlagen reduceren de voetafdruk van het ziekenhuis en zorgen voor een efficiënte circulatie.
 

Een uitgesproken gevel en afwisselend landschap

De uitgesproken gevel is een continue, organische band van verticale lamellen, voor een optimale eenheid en leesbaarheid. Het gevelplan wordt opgemaakt volgens de principes van “evidence-based”, “performance-based” en “parametric” design.

De landschapsarchitectuur van deze 5,5 ha grote site omvat de heraanleg van de stadsakker, de aanleg van ligweides, een nieuwe boomgaard en bos. Organische stromen voor voetgangers en fietsers doorheen de stadsakkers en ligweides verankeren het ziekenhuis in het stedelijk weefsel.


Volgende stappen

Op korte termijn werkt VK Group samen met RZ Tienen verder aan het definitieve ontwerp, dat gebaseerd zal zijn op de input van interne en externe zorgverleners, ondersteunende diensten én patiënten. Als als volgens plan verloopt gaan de werken van start in 2023-2024 en kan het nieuwe ziekenhuis de deuren openen in 2027.

GERELATEERDE DOSSIERS