Doorzoek volledige site
10 december 2020

De BIM van Deschacht in de praktijk

Illustratie | © Bouwbedrijf Dethier

Bouwbedrijf Dethier is een van de eerste die gebruik maakt van de BIM bibliotheek en template van Deschacht. Deschacht had een gesprek met Hannes Benaets, BIM-Manager bij Dethier. Hij is verantwoordelijk voor de BIM-implementatie en leidt ook de mensen van het BIM-team.

Jullie zijn een van de eerste gebruikers van de BIM bibliotheek en template van Deschacht. Hoe zijn jullie in contact gekomen met deze software?

 

Wij stellen continu vragen aan onze partners om zaken in BIM aan te leveren. Wij geloven bij Dethier heel sterk in die werkmethodiek. Want dat is het eigenlijk, eerder dan een software is het een echte werkmethodiek. Hoe meer partijen volgens die methodiek werken, hoe beter het resultaat moet zijn.

 

Je kunt in BIM van een gebouw van alles gaan uitwerken en volledige technische installaties uittekenen, maar als er één schakel ontbreekt, iets dat niet in BIM is uitgewerkt, een afvoersysteem bijvoorbeeld, en dat moet mee in die schachten, dan kun je toch weer voor verrassingen komen te staan. Dus hoe vollediger het totale plaatje is, hoe beter.

 

Kun je wat nader ingaan op BIM als een werkmethodiek?

 

BIM gaat o.a. ook over nakijken hoe de samenwerkingsverbanden vlotter kunnen verlopen. Vroeger werd er vaak een resem plannen doorgestuurd naar bv. onderaannemers of leveranciers met de impliciete boodschap "zoek het maar uit" bij wijze van spreken, terwijl we nu veel gerichter gaan kijken naar "Wat heeft die andere partij exact nodig om haar werk te kunnen doen?" Niet te veel informatie, ook niet te weinig. We kunnen nu veel gerichter informatie doorsturen naar een andere partij. Ook om 'rework' te vermijden. Dat zaken bijvoorbeeld opnieuw getekend moeten worden. We trachten ook het aantal revisies serieus te reduceren.

 

Deschacht is geen producent, maar een verdeler. Toch stelt Deschacht een BIM bibliotheek ter beschikking voor het geheel van het rioleringsassortiment. Hoe staan jullie daar tegenover?

"Het voordeel van de template die Deschacht heeft opgebouwd is dat hij vrij uitgebreid is. Hij dekt zowat alles wat een rioleringssysteem behelst. Het beperkt zich niet tot bepaalde producten van een bepaalde fabrikant. Fabrikanten beperken zich tot het opmaken van een bibliotheek voor hun producten. Dat wil zeggen dat je je voor elke fabrikant moet gaan verdiepen in hoe die objecten werken. Op den duur moet je een samenraapsel gebruiken van zaken die je overal gaat halen, wat ook de bestanden enorm zal verzwaren. Met de template van DS kunnen we in veel gevallen het volledige rioleringssysteem in één keer uitwerken.

De elementen zijn op elkaar afgestemd, een aantal zaken zijn voorbereid, zoals planweergaves, hoe je het eruit kunt trekken - het is de bedoeling dat je eenmaal het model uitgetekend is en op een aantal zaken gecontroleerd, dat je daar dan allerlei informatie uit kunt halen: plannen bestellijsten, ... Ik heb begrepen dat er bij Deschacht gewerkt wordt aan een koppeling, waardoor we automatisch een bestandje kunnen genereren dat we kunnen inladen in de webshop van DS en zo automatisch producten bestellen.

"Eerder dan een software is BIM een echte werkmethodiek"

Hoe minder manuele handelingen er in het proces zitten, hoe minder fouten er kunnen gemaakt worden. Wat niet wil zeggen dat het met de computer nooit fout kan gaan, maar toch. Neem nu productnummers. Als je die manueel moet intikken kun je fouten maken, als dat allemaal rechtstreeks uit een gegenereerd bestand komt, is dat uitgesloten.

We doen zelf een aantal automatische modelcontroles, bv. of er leidingen elkaar kruisen, of dat het rioleringssysteem kruist met bepaalde stabiliteitselementen. Eens dat helemaal op punt staat, en eventueel ook door de architect gereviseerd, wordt zo'n productlijst gegenereerd en kan dat zo opgelden worden. Ook de productietekeningen voor de rioleringsputten die op maat gemaakt worden, vloeien ook automatisch uit dat model."

 

De BIM van DS bestaat niet alleen uit een bibliotheek, maar ook uit een template. Wat zijn jullie ervaringen daarmee?

"Het is een template voor Revit met allerlei bibliotheekelementen in, maar ook een aantal zichten, views, plannen die klaar staan, met bepaalde zaken in een bepaalde kleur gecodeerd, zodat we altijd heel duidelijke plannen kunnen genereren, ook voor op de werf. Maar ook voor de productie op maat van de prefab toezichtsputten. Er staan gewoon een aantal zaken al klaar. Eenmaal het model klaar, is het bij wijze van spreken op de knop duwen om de plannen te genereren. Misschien moeten we hier en daar nog een maatvoering aanvullen, maar de template van DS is vrij volledig.

We genereren ook BIM modellen uit terreinopmetingen, bijvoorbeeld ook machinesturing voor graafmachines. We voegen dus een aantal zaken samen om tot een gecoördineerd productieontwerp te komen. Eenmaal dat klaar worden alle plannen gegenereerd. Bv. een grondplan of een snede. Of punten die de landmeter moet uitzetten en die we zo digitaal aan hem bezorgen. Dat kan in 2D, maar ook het 3D model is een grote meerwaarde voor op de werf.

Tijdens een vergadering met de aannemer die riolering zal leggen, overlopen we alles. Heel wat van de objecten in het model zijn rechtstreeks aanklikbaar, bv. een niveau ten opzichte van een nulpas of TAW-niveau. Eenmaal het model is opgemaakt, zijn we heel flexibel in het genereren van de plannen. Bv. welke niveaus willen ze? Dat kunnen we allemaal kiezen."

 

Hoe is de opleiding verlopen?

"Filip Roels is bij ons een halve dag training komen geven en heeft ons onze eerste stappen in de BIM van Deschacht laten zetten. Er is een goeie communicatielijn met hen. Als er iets niet klopt of ontbreekt dan reageren ze heel snel. Dat is natuurlijk van belang als je bij het uittekenen op iets vastloopt. Die directe korte lijn is heel prettig om te werken."

GERELATEERDE DOSSIERS