Doorzoek volledige site
08 december 2020

Een dynamisch getrapt volume met ALUCOBOND®-gevelpanelen voor Het Nieuwe Dorp in Arnhem

Illustratie | APA
Illustratie | APA
Illustratie | APA
Illustratie | APA
Illustratie | APA

De woongemeenschap voor mensen met een beperking ‘Het Dorp’ kwam er in 1962 in Arnhem na een grote inzamelingsactie op televisie. In de bijzondere wijk in een parkachtige omgeving kunnen de bewoners zo zelfstandig mogelijk leven. Vijf decennia later is het Dorp aan een gefaseerde vernieuwing toe. Eerste stap: het nieuwe appartementencomplex ‘Het Nieuwe Dorp’ met 36 zorgwoningen naar een niet-alledaags ontwerp van het architectenbureau Doepel Strijkers.

Het Nieuwe Dorp omvat naast 36 zorgwoningen enkele behandelruimten en een onderzoekscentrum waarin zorginnovaties getest worden om de zorgwoningen regelmatig te kunnen updaten. Het gebruikersgerichte ontwerp van het gebouw geeft de tijdelijke bewoners alle tools om een terugkeer naar hun vertrouwde woonomgeving te bewerkstelligen. Het project combineert bovendien functionaliteit met esthetiek: een bijzondere vormgeving met overkragingen en een getrapt volume met collectieve terrassen maken van Het Nieuwe Dorp een ware blikvanger.

 

Afstand én connectie

Doepel Strijkers omschrijft de architectuur als drager van het zorgproces in het gebouw. “De vorm is ontstaan vanuit een analyse van de gebruikers en hun specifieke eisen. We hebben het gebouw dus van binnen naar buiten ontworpen.” De ontwerpers combineerden twee typologieën: een galerijblok met terraswoningen.

 

Welzijn van de bewoners staat centraal

Siza stelde als beheerder van het zorgcomplex hoge eisen voor het nieuwe gebouw, zowel voor het gebruiksgemak van de bewoners als op het vlak van isolatie, luchtdichtheid en brandveiligheid. Voor de gevelbekleding viel de keuze op de ALUCOBOND® PLUS Champagne metallic 503-panelen. Er zijn 3500m2 van deze panelen verwerkt tot geschroefde cassettes die aannemer Tricon Bouw vervolgens aan de gevel bevestigde. “Het gebouw heeft een uitgesproken vorm die we als monoliet wilden uitvoeren”, aldus het architectenteam. “Als bijkomende eis moest de gevel onderhoudsarm zijn. Vanuit die optiek kwamen we uit bij Alucobond op SIPS-panelen. De keuze voor Champagne was snel gemaakt. De kleur sluit aan bij het technisch karakter van de gevel met hightech ramen maar heeft tegelijkertijd een warme uitstraling.”

 

Over ALUCOBOND®

ALUCOBOND® is een lichtgewicht Aluminium composiet gevelpaneel wat veelal wordt toegepast in combinatie met geventileerde gevels. Het gevelmateriaal blinkt uit met zijn uitstekende producteigenschappen zoals ultieme vlakheid, een flexibele vervormbaarheid en een ruime keuze aan kleuren in diverse glansgraden van hoogglans tot mat, en van een reliëf tot een gladde afwerking.

ALUCOBOND® voor geventileerde gevelbekledingssystemen combineert de aspecten van energie-efficiënt bouwen, kosten-efficiency en architectonische kwaliteit. De constructietechniek met gevelpanelen is geschikt voor nieuwbouw- en renovatieprojecten maar ook voor dakconstructies en interieurtoepassingen.

ALUCOBOND® is onderdeel van 3A Composites GmbH, vooral bekend van lichtgewicht composiet materialen voor, bouw-, reclame- en industrietoepassingen.