Doorzoek volledige site
09 december 2020

Sculpturale ALUCOBOND®-gevel als knipoog naar groen karakter van studententoren Bro Upkot

Illustratie | Luc Ameys
Illustratie | Luc Ameys
Illustratie | Luc Ameys
Illustratie | Luc Ameys
Illustratie | Luc Ameys

De Gentse skyline is met Bro Upkot een blikvanger rijker. Met zijn 62 meter is het de hoogste studentoren van Vlaanderen. De gigant die vlak naast de R4 ligt, telt 19 verdiepingen en herbergt meer dan 300 studentenkamers. Bouwheer Upgrade Estate schakelde voor het ontwerp Archipl Architecten en Studio Basta in. Zij zetten sterk in op de verzoening van het inherent repetitieve karakter van een torengebouw met een flexibele indeling en een uniek, gevarieerd gevelontwerp. De gevelafwerking met ALUCOBOND® PLUS doet denken aan een uitvergroot stuk boomschors.

Het ontwerp en de uitvoering van de gevel reflecteren het groene en duurzame karakter van het project. De gevels zijn bekleed met 3D-geplooide verdiepingshoge cassettes uit geanodiseerde aluminium composietbeplating ALUCOBOND® PLUS. Met een beperkt aantal verschillende elementen werd door een quasi willekeurige ritmiek van de gevelelementen en raamopeningen een visueel kwalitatieve gevel ontworpen. De geknikte vorm van de cassettes gecombineerd met het licht reflecterende effect van geanodiseerd aluminium maken van het gebouw een dynamisch element dat zich continu aanpast aan zijn omgeving. De verticale, alterabel lopende nerven die zo ontstaan in de gevels, doen bovendien denken aan de groeven van een sterk uitvergroot stuk boomschors.

WVH Gevelprojecten, gevestigd in het Nederlandse Oirschot, nam de uitwerking en montage van de gevel voor zijn rekening. Bart Halters, Hoofd Bedrijfsbureau bij WVH Gevelprojecten, legt uit. “We vertaalden het vergevorderde ontwerp van de architect naar een projectspecifieke geveloplossing, waarbij we op zoek gingen naar standaardisatie ondanks de afwisselend gevormde geveldelen. Het resultaat werd een opbouw waarbij de verticale subconstructie vlak is en de cassettes de verschillende vormen aannemen.”

 

Dynamische vormgeving

De 3D-geplooide cassettes zijn vervaardigd uit 9000 m2 ALUCOBOND® PLUS Real Anodized Bronze 10-materiaal. “De cassettes zijn door hulpstukken, eveneens van ALUCOBOND®-materiaal, in onze productie vormvast gemaakt”, legt Halters uit. “De bronzen geanodiseerde afwerking accentueert bij lichtval de dynamische vormgeving nog eens extra.”

Opdat alle betrokken partijen zich een goed beeld konden vormen van de gevel, maakte WVH Gevelprojecten gebruik van 3D-modellen en mock-ups. Halters: “Daarna vervaardigde onze engineerafdeling 3D-modellen om af te stemmen met de architect en de aannemer. Deze modellen werden getekend op LOD500-niveau, wat betekent dat alle onderdelen zoals de blindklinknagels erin verwerkt waren. Tot slot werden de productiestukken vanuit het 3D-model verstuurd naar ons machinepark. Door het hoge niveau van de uitwerking restte er na de bewerking van de machine enkel nog het repetitieve assembleerwerk.”

GERELATEERDE DOSSIERS