Doorzoek volledige site
01 juli 2009

Jaaroverzicht 2009 - imponerende musea

Wellicht is er voor een architect niets interessanters om te ontwerpen dan een museum. De interactie met het publiek, de omgeving en de historische context kan en moet hier optimaal uitgespeeld worden en dat leidt tot fraaie resultaten als dit goed aangepakt wordt. Dat was onder meer het geval voor Museum M in Leuven van Stephane Beel en voor het Gallo-Romeins museum in Tongeren van De Gregorio & Partners.

Wellicht is er voor een architect niets interessanters om te ontwerpen dan een museum. De interactie met het publiek, de omgeving en de historische context kan en moet hier optimaal uitgespeeld worden en dat leidt tot fraaie resultaten als dit goed aangepakt wordt. 
Dat was onder meer het geval voor Museum M in Leuven van Stephane Beel en voor het Gallo-Romeins museum in Tongeren van De Gregorio & Partners. De Tongenaren zijn alleszins bijzonder in hun nopjes met hun vernieuwde museum.

    

Foto''s: Philippe Van Gelooven


Dit geldt zeker ook voor de Leuvenaren die eindelijk het lang verwachte Museum M van Stephane Beel mochten betreden. Zonder meer een mijlpaal voor Leuven, maar ook voor Stephane Beel die hiermee bewees waarom hij op zo veel waardering kon rekenen bij zijn confraters.

    
Foto: Stijn Poldervaart2009 was ook een jaar waarin een aantal Belgische iconen hun eigen museum kregen: in Brussel was er de opening van het Magritte Museum, een eigen ontwerp van de Regie der Gebouwen en ook Marc Sleen kreeg zijn eigen museum tegenover het Stripmuseum. De meeste persaandacht ging evenwel  naar het Hergé Museum in Louvain la Neuve van Christian de Portzamparc en Jacques Wirtz. Niet altijd even positieve persaandacht want de journalisten en fotografen namen het terecht niet dat fotograferen tijdens de persconferentie nagenoeg verboden was.De toekomst

Ook de volgende jaren staan er een aantal bijzondere museale projecten op het programma. Meest in het oog springend is zonder twijfel het Museum aan de Stroom in Antwerpen van  Neutelings Riedijk. In Mechelen werd intussen ook de eerste steen gelegd van het nieuwe Holocaustmuseum van AWG Architecten. Conix Architects werd aangesteld voor het ontwerp van het nieuwe Zilvermuseum op de site van het Rivierenhof in Deurne en Van Acker & partners gaat de restauratie van het Lijsternest in Ingooigem, het museum in de oude woning van Stijn Streuvels, voor zijn rekening nemen.


In 2009 werd de eerste steen gelegd van het Holocaustmuseum in Mechelen van AWG Architecten


Ook Stéphane Beel Architecten kreeg na Museum M nog een nieuwe prestigieuze museale opdracht toegewezen. Samen met  Origin Architecture & Engineering, Niek Kortekaas (ook betrokken bij het Gallo-Romeins museum in Tongeren) Michel Devisgne en Arup gaat het Gentse bureau het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren renoveren en uitbreiden.