Doorzoek volledige site
16 december 2020

FAQ: Is het waar dat verven op basis van alkydbasis sneller vergelen

Illustratie | © Caparol

Bindmiddel, pigment en vulstoffen zijn de 3 bestanddelen van verf. Additieven en oplosmiddelen hebben een invloed op de technische eigenschappen en de verwerking van verf. Specialist Caparol geeft tekst en uitleg in een blogbericht.

Bindmiddel op basis van alkydharsen vormt vaak de basis van vergeling. Vergeling ontstaat tijdens het droogproces. Wanneer verf op basis van alkydhars droogt onder invloed van oxidatie aan lucht. Tijdens deze doorhardingsperiode ook coalescentie periode genoemd, heeft alkydhars de neiging zijn oorspronkelijke kleur terug  te willen innemen, welke van nature geelachtig is.

Er zijn tal van factoren die een invloed hebben op de snelheid van vergelen. Zo zal een geschilderd vlak waar minder rechtstreeks daglicht op valt sneller vergelen. Ook temperatuur heeft een nefaste invloed op vergeling, zo zal alkydlak op een radiator sneller en meer vergelen dan een alkydlak op een deurvlak. Kleur is ook van belang. Bij elke kleur ontstaat er sowieso een vergelingsproces, al zal dit sterker opvallen bij wittinten dan bij midden- en dieptinten. Uiteraard is het dus aangeraden geen alkydlakken in wittinten te gebruiken bij binnen applicaties. Ook de laagdikte speelt een rol, dikke laagdiktes bevatten logischerwijze meer alkydhars en zullen als gevolg geler uitslaan.

Daarom ligt de oplossing voor de hand. Kies voor al uw binnenlakwerk eerder een lak op acrylaatbasis welke niet gevoelig is aan het vergelingsfenomeen. Acrylaathars is van nature melkachtig wit. Het spreekt voor zich dat lakken op acrylaatbasis minder vergelen.