Doorzoek volledige site
17 december 2020 | MICHEL CHARLIER

Imposante façade geeft FACQ-showroom in Merelbeke unieke aanblik

Illustratie | Studio Vercammen
Illustratie | Studio Vercammen
Illustratie | Studio Vercammen
Illustratie | Studio Vercammen

Een façade van maar liefst 300 meter lang, pal naast de drukke E40: geen wonder dat de nieuwe showroom van FACQ in Merelbeke (LAB Architects Boveroux Courtoy) sterk in het oog springt. Zeker omdat er sprake is van een langgerekte vliesgevel met een licht golvende inoxbekleding, die het geheel een ultrastrakke, dynamische uitstraling geeft. De gesloten gevelpartij met het karakteristieke groen-witte bedrijfslogo maakt het plaatje compleet.

 

Een imposant gebouw met een indrukwekkende architectuur die de sterke positie van het bedrijf op de Belgische markt extra in de verf zet: dat was de ambitie van FACQ toen het zijn plannen voor de realisatie van de nieuwe site in Merelbeke ontvouwde. De strategische ligging en de grootte van het perceel – 3,2 hectare langs de E40 – boden de specialist in badkamers, verwarming en energiebesparende oplossingen heel wat mogelijkheden. Alle diensten van FACQ zijn gecentraliseerd in het nieuwe gebouw, dat een logistiek center van 15.000 m², een Collect & Go-dienst, een Contact Center, een showroom van meer dan 3.000 m², een Sanicenter van 3.000 m² met een voorraad van meer dan zevenduizend artikels en een Hospitality Lounge waar installateurs hun klanten kunnen ontvangen en uiteraard ook 2.500 m² kantoorruimte omvat. Zowel particulieren als professionals kunnen er terecht voor advies, begeleiding en aankopen. In de voorbehouden ontvangstruimtes worden professionele klanten geholpen en kunnen ze bovendien ook hun eigen klanten uitnodigen.

Uniek in zijn genre

De nieuwe vestiging in Merelbeke heeft een benutbare oppervlakte van 30.000 m² en is daarmee de grootste Belgische vestiging van de FACQ-groep. Niet enkel de omvang, maar ook de architectuur van het gebouw is uitzonderlijk. «FACQ wilde dat al zijn logistieke en commerciële activiteiten zichtbaar zouden zijn vanaf de autosnelweg en de toegang naar de site », vertellen de ontwerpers van LAB Architects Boveroux Courtoy. «De bijzondere volumetrie vloeide voort uit deze specifieke eis, maar eveneens uit de karakteristieken van het perceel, de toegankelijkheid en de bijzondere activiteiten die er plaatsvinden.»

Buitengewone façade

Vooral de langgerekte façade langs de E40, die doet denken aan een passerende hogesnelheidstrein, oogt ronduit spectaculair. 300 meter lang, 16 meter hoog, 600 ton zwaar en 8000 m² glas: het zijn cijfers die boekdelen spreken. Een technisch huzarenstukje, benadrukken de architecten: «We moesten een zekere transparantie garanderen – van binnen naar buiten en omgekeerd – maar dit mocht uiteraard niet leiden tot vervelende euvels zoals oververhitting, verblinding en geluidsoverlast (geen sinecure gezien de nabijheid van de snelweg).»

Boven op de langgerekte vliesgevel is een gegalvaniseerde staalstructuur geplaatst, die is ingevuld met geweven inoxdoeken – een primeur voor ons land. «Qua installatie, detaillering en design was dat allerminst alledaags», klinkt het bij LAB Architects Boveroux Courtoy. «De inoxhuid fungeert in de zomer als zonwering en verhindert tevens dat bestuurders verblind raken door de weerkaatsing van het zonlicht. Bovendien animeert ze de gevel via intrigerende reflecties, die variëren naargelang de kijkpositie, de helderheid van de hemel en de verlichting in het gebouw.»

Intelligent en energiezuinig gebouw

De buitengewone architectuur van het nieuwe FACQ-complex in Merelbeke gaat ook gepaard met een intelligent en energiezuinig gebouwbeheer. Dit is onder meer te danken aan 1932 zonnepanelen op het dak, 19.500 m² vloerverwarming en 7500 m² klimaatplafonds. Bovendien is er een BEO-veld met 51 boringen aangelegd, dat 53% van de jaarlijkse verwarmingsbehoefte en 60% van de koellast dekt. Tot slot is er ook een adiabatisch koelsysteem geïnstalleerd in de loodsen en wordt het regenwater massaal gerecupereerd.