Doorzoek volledige site
16 december 2020 | LIESBETH VERHULST

Teun Depreeuw (MUURTUIN): “Grondgebonden verticale groene gevels trekken geen muggen aan”

Illustratie | Muurtuin

De factcheck van architectura.be en het WTCB over het opmerkelijke nieuws dat woonblokken in de Chinese stad Chengdu verlaten zouden zijn omwille van een muggenplaag te wijten aan de overwoekerde groene gevels, blijft niet onopgemerkt. Ook Teun Depreeuw van MUURTUIN, ontwikkelaar van verticaal groen, laat zijn licht schijnen op de zaak: “Muggen kunnen niet in potgrond/substraat zitten, maar wel in stilstaand water. Wellicht ligt dat aan de basis van de muggenplaag in China.”

 

Volgens Teun Depreeuw heeft het muggenprobleem bij het Chinese woonproject alleszins niets met een gebrek aan onderhoud te maken, maar wel met een slechte systeemkeuze “Wij werken met een grondgebonden verticaal systeem en het mag duidelijk zijn dat muggen niet in substraat of potgrond zitten. Wellicht is hier een groengevel toegepast die werkt met een capillair systeem, waarbij overtollig water wordt opgevangen in gootjes, wat bijgevolg muggen kan aantrekken.”  


Informatie is key

Het woonproject in Chengdu kan volgens Teun Depreeuw ook verlaten zijn omdat de bewoners vooraf onvoldoende zijn geïnformeerd: “Het is eigen aan groengevels dat ze de biodiversiteit bevorderen en dus bijen, hommels en vogels aantrekken. We hebben zelf ook al gemerkt wanneer we verticaal groen installeren dat bewoners of buren soms in eerste instantie geen voorstander zijn  omdat ze vrezen voor ongedierte. Maar als je ze correct informeert, stappen ze meestal wel mee in het verhaal.”

 

Onderhoud

Net zoals elk gazon vergt ook een groene gevel onderhoud. De frequentie van dat onderhoud heeft volgens Teun Depreeuw alles te maken met de smaak van de klant: “De ene geeft de voorkeur aan een perfect getrimd gazon terwijl het voor de ander allemaal wat wilder mag. Dat is niet anders bij verticaal groen. Wel vergt een grondgebonden systeem zoals het onze minder onderhoud. Drie keer per jaar een onderhoudsbeurt is bij ons systeem voldoende. Bij Living Wall Systems die met hydrocultuur werken worden de planten continu gevoed waardoor ze blijven groeien. Dergelijke systemen vergen dan ook meer onderhoud.”


Geen broedplaats voor muggen

Op vraag van architectura.be nam ook het WTCB het bewuste project in China onder de loep. Daar was de conclusie dat groene gevels geen broedplaats zijn voor muggen en het aantal muggen dus niet verhogen, ook niet in het geval van Living Wall Systems die met een irrigatiesysteem werken, omdat water bij verticaal groen altijd van de gevel zal afstromen en er dus geen stilstaand water – dat muggen aantrekt - kan ontstaan. De muggenplaag in Chengdu is volgens het WTCB vermoedelijk te wijten aan een slecht waterbeheer in de terrassen en/of de vegetatie, voortvloeiend uit slecht ontwerp, uitvoering en/of beheer. Het WTCB wijst er verder op dat er in ons land heel wat realisaties zijn met groene wanden waar nog nooit melding is geweest van een probleem met muggen. Lees meer hier.

GERELATEERDE DOSSIERS