Doorzoek volledige site
29 december 2020 | RIK NEVEN

Afscheid van Luigi Snozzi (1932 - 2020)

Illustratie | Wojciech Kaczura

Twee dagen voor het einde van 2020 maakt het virus nog een belangrijk slachtoffer in de architectuurwereld. De Zwitserse architect Luigi Snozzi sterft op 88-jarige leeftijd.

 

Luigi Snozzi was een alom gewaardeerd Zwitsers architect uit het kanton Ticino. Ook Mario Botta komt uit hetzelfde kanton. Beiden maakten deel uit van de Tessiner school die in de jaren ’70 furore maakten met hun kleurrijke werken. Ook Livio Vacchini met wie Snozzi veelvuldig heeft samengewerkt, maakte deel uit van deze groep.

Na zijn studie aan de technische hogeschool ETH Zürich (1952–1957) en stages bij de architecten Peppo Brivio in Locarno en Rino Tami in Lugano, begon Snozzi zijn carrière als architect in 1958 met een eigen bureau in Locarno.

Van 1975 tot 1988 had het architectenbureau van Snozzi een tweede vestiging in Zürich (samen met Livio Vacchini); daarna in Lausanne. Vanaf 1975 was hij gastdocent aan de École Polytechnique Fédérale in Lausanne.

In België was er voor zover wij weten geen concrete link met Luigi Snozzi. Stephane Beel noemde hem in De Praatstoel wel als een van zijn belangrijkste voorbeelden.

Nederland had wel een band met Snozzi. Dat kwam vooral door Jo Coenen die in 1977 studeerde bij Snozzi.  Toen Coenen eind jaren 80 het masterplan maakte voor de wijk Céramique in Maastricht, kreeg Snozzi een deelopdracht toegewezen. Snozzi ontwierp er het appartementencomplex Stoa, een ruim 300 meter lang gebouw aan het Charles Eyckpark met 131 luxe appartementen die uitkijken op de Maas.

Snozzi was ook een man die veel nadacht over de maatschappelijke rol van de architect, zoals mag blijken uit deze quote:  “An architect above all else must have a [moral] conscience to be able to work. Without this, an architect is a disaster, a danger to the public.”

Snozzi was zeker niet de enige architect die we verliezen door het corona-virus. Eerder hebben we al afscheid moeten nemen van Vittorio Gregotti, Michael Sorkin en Rifat Chadirji.

Bronnen:

- Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Luigi_Snozzi)

- Architectural record (https://www.architecturalrecord.com/articles/14940-swiss-architect-luigi-snozzi-dies-of-covid-19)