Doorzoek volledige site
04 januari 2021

Brussels museum KANAL-Centre Pompidou heeft stedenbouwkundige vergunning beet

Illustratie | noAarchitecten / EM2N / Sergison Bates

De stichting Kanal heeft op 18 december haar stedenbouwkundige vergunning verkregen van de gewestelijke dienst voor territoriale ontwikkeling urban.brussels. Dat maken Brussels minister-president bevoegd voor cultuur Rudi Vervoort en zijn staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet vrijdag bekend. De bouw van het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst kan nu echt van start gaan. In 2018 wonnen noAarchitectenEM2N uit Zürich en Sergison Bates Architects uit Londen samen de ontwerpwedstrijd. 

De aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning werd in maart ingediend door Stichting Kanal. Het project werd vervolgens in september aan een openbaar onderzoek onderworpen en door een overlegcommissie besproken. De uitreiking van de vergunning is nu het echte startschot van de omvorming van de voormalige Citroëngarage tot het museum Kanal-Centre Pompidou.

"Uit de werf moet een museumpool oprijzen die zich aan het publiek zal tonen in 2024. Voor ons is het de start van ons project voor een gewest dat zich richt naar de ontplooiing van onze culturele en creatieve praktijk", verwacht minister-president Vervoort.

Het terrein van de Citroëngarage strekt zich uit over 1,7 hectare. Concreet zal het museum voor moderne en hedendaagse kunst 12.000 m² innemen en is het internationaal architectuurcentrum CIVA goed voor 7.000 m². Zowat 13.000 m² gaat naar een interne openbare ruimte die een ontmoetingsplaats wordt vol cultuur, ontspanning, animatie en educatie. Tot slot gaat 9.000 m² naar gemeenschappelijke ruimtes zoals kantoren, werkplaatsen, auditoria, voorraadplaatsen, leveringsruimtes, technische lokalen en een parking. 

"Met dit project wordt cultuur de drijvende kracht achter de herontwikkeling van de Kanaalzone en de Noordwijk. Het museum zal, met haar internationale uitstraling én lokale inbedding, een nieuwe ontmoetingsplek worden in de stad", verwacht staatssecretariaat Smet.