Doorzoek volledige site
04 januari 2021 | FILIP VAN DER ELST

Het bouwen van de toekomst: de uitgebreide mogelijkheden van een gipsplaat

Illustratie | © Gyproc

Gyproc® wil architecten, projectontwikkelaars en akoestici inspireren en voorbereiden op de toekomst. Want de toekomst van wonen verandert. In het online event ‘New way of building’ belichtte een expert van de firma de nieuwe trends en evoluties, en hoe Gyproc® daarop inspeelt.

Om architecten, projectontwikkelaars en akoestici te inspireren en voor te bereiden op de toekomst lanceerde Gyproc® begin februari vorig jaar Studio Gyproc. Dit éénslaapkamerappartement, gebouwd in Mechelen in samenwerking met interieurbedrijf Bulo, is voor Gyproc® een levend ‘experience center’ dat dient om de toekomstgerichte bouwoplossingen van de firma te demonstreren.

 

Toekomstgerichte oplossingen

Dat er nood is aan toekomstgerichte bouwoplossingen staat volgens Gyproc® buiten kijf. De manier van wonen en werken in België verandert voortdurend, de woningprijzen stijgen, er dreigt woningschaarste door de bevolkingsgroei en in 2040 mogen open ruimtes niet meer bebouwd worden door de bouwshift. Ook de verwachtingen van gebruikers en bewoners zijn veranderd. “Bijvoorbeeld op vlak van akoestiek”, haalt Sven Van Caimere, Specifier bij Gyproc® aan.

“Vroeger was akoestiek zelden een determinerende factor, zeker niet wanneer men het kostenplaatje ervan onder ogen kreeg. Vandaag de dag eist akoestiek veel meer aandacht op, bestaan er veel meer professionele oplossingen en partijen in de sector, en worden bouwheren steeds veeleisender omdat ze beter geïnformeerd zijn.”

In coronatijden is een echte rondleiding doorheen Studio Gyproc uiteraard niet mogelijk. Daarom trakteerde Gyproc® ons op een virtuele rondleiding doorheen de studio. Eenmaal de pandemie achter de rug is, kunnen architecten en andere bouwprofessionals Studio Gyproc® overigens gewoon komen bezoeken, na het maken van een afspraak. Het is een ideale manier om kennis te maken met nieuwe bouwsystemen en in te schatten of deze oplossingen ook in jouw eigen bouwproject van toepassing zouden kunnen zijn.

 

Habito®

De spil van Studio Gyproc is zonder twijfel het Habito® systeem van Gyproc®. “Habito® is een dense en stootvaste plaat met een superieure akoestische performantie. In combinatie met Gyproc® SoundBloc® zijn nog hogere akoestische winsten haalbaar”, aldus Van Caimere. In de badkamer van de flat wordt Habito® Hydro gebruikt, een plaat met dezelfde eigenschappen als Habito®, maar dan voor toepassing in vochtige ruimtes.

Habito® kan zowel als kamer-als woningscheidende wand toegepast worden. “Het Habito® concept staat voor een alles-in-één oplossing die toelaat om ook in de toekomst met gipsplaten te bouwen in residentiële projecten”, vervolgt Van Caimere.

 

Inbraakwerend

“In een wand van amper 21 centimeter – een stuk minder dan traditionele opbouw in blokken of steen – kunnen alle technieken eenvoudig geïntegreerd worden. Habito® haalt bovendien een inbraakwerende classificatie van RC2 of RC3. In de woning is het dan weer een groot gemak dat de bewoner geen pluggen nodig heeft om voorwerpen aan de muur te hangen: door spaanplaatschroeven te gebruiken kan je voorwerpen tot 60 kilogram bevestigen. Het resultaat is een quasi ondoordringbare en extreem robuuste wand.”

Van Caimere besluit hoopvol: “Met Habito® schrijft Gyproc® mee aan het verhaal van de toekomst. We zijn er immers van overtuigd dat droge opbouwsystemen een ideale, toekomstgerichte oplossing zijn voor de bouwsector.”

Zelf Studio Gyproc alvast virtueel bezoeken? Gyproc® houdt je op de hoogte van de volgende webinar.