Doorzoek volledige site
04 januari 2021 | FILIP VAN DER ELST

Eigentijdse woning baadt in natuurlijk licht dankzij VELUX-dakvensters

Illustratie | © Jasper Leonard
Illustratie | © Jasper Leonard
Illustratie | © Jasper Leonard

Op een boogscheut van de grote stad, maar toch weggetrokken in het groen: dat is deze woning in het Vlaams-Brabantse Dilbeek in een notendop. Twee jaar geleden liet de eigenares haar woonst grondig verbouwen. Het eindresultaat: een intrigerende mix van oud en nieuw, waar een hoofdrol is weggelegd voor de overvloedige inval van natuurlijk licht. Dankzij drie grote VELUX-dakvensters ervaart Linda elke dag een vakantiegevoel, in haar eigen huis. 

Dit gebouw was ooit een kleine boerderij van groentekwekers, later een charmante woning in de groene Brusselse rand. Enkele jaren geleden besliste de eigenares om haar woning grondig onder handen te nemen. Het pand werd in twee stukken opgedeeld. Haar dochter nam haar intrek in het grootste deel van het bestaande huis. Zelf zou ze haar intrek nemen in een klein overgebleven stuk, aangevuld met een imposante nieuwbouw. 

“Ik wilde de woning ingrijpend veranderen, omdat ze teveel afgesloten was van de nabije omgeving. De linkerzijde van dit terrein heb ik tot voor enkele jaren nog nooit te zien gekregen”, getuigt de eigenares. De buitenzijde van het domein, een hellend vlak omgeven door groen en bomen, mocht nochtans best gezien worden. Daarom maakte Linda van de gelegenheid gebruik om de woning niet alleen uit te breiden, maar deze evenzeer open te trekken en de natuur te integreren in de woonst. 
 

In verhouding met de natuur

Lichtinval was een belangrijke vereiste, vertelt ze. “Vroeger was dit een donker huis, ook al ontbrak het me niet aan ramen. Het huis was omgeven door prachtige bomen, maar ik kreeg ze niet te zien. Ik wilde een huis dat op zou gaan in de omgeving, en in verhouding staat met de natuur. Je ziet heel veel mooie woningen in het straatbeeld die niet matchen met het perceel waarop ze zich bevinden.”

Door Smits, architect bij MADAM architectuur, vult aan: “Ons ontwerp zette in op de link met de tuin, dat was namelijk wat in de oorspronkelijke woning ontbrak. Daarnaast moesten we rekening houden met het evenwicht tussen beide delen van het gebouw, die wel deels met elkaar verbonden moesten worden zonder dat dit ten koste zou gaan van privacy.”

Dit gebouw was ooit een kleine boerderij van groentekwekers, later een charmante woning in de groene Brusselse rand. Enkele jaren geleden besliste de eigenares om haar woning grondig onder handen te nemen. Het pand werd in twee stukken opgedeeld. Haar dochter nam haar intrek in het grootste deel van het bestaande huis. Zelf zou ze haar intrek nemen in een klein overgebleven stuk, aangevuld met een imposante nieuwbouw. 

“Ik wilde de woning ingrijpend veranderen, omdat ze teveel afgesloten was van de nabije omgeving. De linkerzijde van dit terrein heb ik tot voor enkele jaren nog nooit te zien gekregen”, getuigt de eigenares. De buitenzijde van het domein, een hellend vlak omgeven door groen en bomen, mocht nochtans best gezien worden. Daarom maakte Linda van de gelegenheid gebruik om de woning niet alleen uit te breiden, maar deze evenzeer open te trekken en de natuur te integreren in de woonst. 

 

In verhouding met de natuur

Lichtinval was een belangrijke vereiste, vertelt ze. “Vroeger was dit een donker huis, ook al ontbrak het me niet aan ramen. Het huis was omgeven door prachtige bomen, maar ik kreeg ze niet te zien. Ik wilde een huis dat op zou gaan in de omgeving, en in verhouding staat met de natuur. Je ziet heel veel mooie woningen in het straatbeeld die niet matchen met het perceel waarop ze zich bevinden.”

Door Smits: “Ons ontwerp zette in op de link met de tuin, dat was namelijk wat in de oorspronkelijke woning ontbrak. Daarnaast moesten we rekening houden met het evenwicht tussen beide delen van het gebouw, die wel deels met elkaar verbonden moesten worden zonder dat dit ten koste zou gaan van privacy.” 

 

 

Authentiek en nieuw

Zowel de bouwheer als Door wilden de authentieke uitstraling van het huis intact houden. “Zeker de voorzijde mocht niet teveel van uitzicht veranderen. Deze moest nog altijd refereren aan de oude hoeve die hier vroeger lag”, zegt Smits. “Sowieso was dit project een constante evenwichtsoefening tussen het behouden van de authentieke elementen in het pand, en het creëren van meerwaarde door nieuwe zaken toe te voegen.”

Smits: “Nieuwbouwwoningen ogen vaak koel en kil, hier hebben we veel aandacht besteed aan het creëren van sfeer. De keuzes op vlak van inrichting en materialen van de bouwheer, spelen daarin een grote rol.”

De woning is een stuk hoger gelegen dan de tuin, maar dat probleem heeft de architect net omgebogen in een voordeel. “Door in twee stappen naar beneden af te dalen, creëerden we een nieuw volume met een andere sfeer. De leefruimte bestaat op die manier uit verschillende delen”, aldus Smits. 

 

Natuurlijk licht

Het effect van natuurlijk licht op menselijk welzijn is intussen al uitgebreid bewezen. Als vuistregel geldt dat de glasoppervlakte minimaal 12 procent van het vloeroppervlak in de kamer moet bedragen.

Het was voor de eigenares en Door dan ook als vanzelfsprekend om zich bij deze ingrijpende verbouwing en uitbreiding niet te beperken tot ramen in de zijgevels. Een dakvenster genereert immers twee keer zoveel natuurlijk licht dan een gevelraam. Die overweging speelde in dit huis een grote rol, zegt Door Smits: “De hoge bomen zorgen voor veel schaduwvorming. Dat maakt het extra moeilijk om het licht naar binnen te trekken, ook al waren er al heel wat raampartijen. In zo’n geval zijn dakvensters de enige oplossing. In de winter zijn er geen bladeren, waardoor extra zenithaal licht in de woning komt. In de zomer zorgen de groene bladeren voor mooi uitzicht naar natuur en voor natuurlijke zonwering van de uitbouw.”

 

Waar en hoeveel?

De keuze voor dakvensters ging gepaard met heel wat denkwerk in de ontwerpfase: hoeveel moeten er komen? Op welke plek? Hoe trekken die vensters het licht naar binnen? Uiteindelijk werd er gekozen voor drie dakramen van daglichtspecialist VELUX. “Een berekende keuze, op basis van de verhouding tussen de afmetingen van de dakvensters en het nodige aantal om voldoende lichtinval te genereren”, aldus Smits. De keuze viel op witte, bijna-vierkanten dakvensters, type MK04, die naadloos aansluiten bij de witte plafondafwerking.

Eén dakvenster werd pal boven de buitenruimte geplaatst, ook al bestond de angst dat dit ten koste zou gaan van de esthetiek van die buitenruimte. “Ten onrechte”, getuigt de eigenares. “Het venster is perfect geïntegreerd in het ontwerp van de ruimte, en het lichteffect is enorm. Zonder dat dakvenster zou het terras een veel te donkere ruimte zijn geweest.”

Een bijkomend voordeel is dat het perfect mogelijk is om ventilatieroosters in de VELUX-dakvensters te verwerken. “Zo hoefden we geen roosters in de lagere ramen aan de zijkant te integreren, waar deze roosters veel zichtbaarder zouden zijn en dus een afbreuk doen aan de esthetiek”, legt Door uit. Bovendien is het mogelijk, door de VELUX-dakramen tegelijkertijd open te zetten, om op natuurlijke wijze te ventileren en zo de woning van voldoende verse en koele lucht te voorzien.
 

Uitzicht

Intussen woont de vrouw uit Dilbeek al twee jaar in haar aangepaste woning. Achterom kijken doet ze niet meer. “Ik heb hier elke dag van het jaar een vakantiegevoel”, glimlacht ze. De overvloedige lichtinval in huis speelt daarin een belangrijke rol. “Bovendien wordt het, dankzij de aanwezigheid van de hoge bomen, nooit te warm in huis. Ook het uitzicht mag er zijn.”

“Eén van de troeven van deze woning, is de prachtige omgeving. We zijn erin geslaagd om die rustgevende natuurlijke elementen in het huis te betrekken”, besluit architect Door Smits. Ook voor haar maken de drie VELUX-dakvensters het plaatje compleet. “Dat is het grote voordeel van zo’n dakvenster: hoe hoger ze geplaatst zijn, hoe minder glasoppervlakte nodig is om voldoende daglicht te genereren, en hoe hoger de lichtspreiding.”

 

Bekijk ook de video van dit project op de website van VELUX.

GERELATEERDE DOSSIERS