Doorzoek volledige site
04 januari 2021

Planten in een coworking space

Illustratie | © Any Green

Werken met planten in je omgeving blijkt volgens onderzoek te zorgen voor meer productiviteit en minder stress. Planten hebben dus een gunstig effect hebben op ons mentaal welzijn en zeker als we werken komt dit goed van pas. Bovendien maakt het de ruimte schoon via luchtfiltering. Het is daarom een heel goede zaak om werkruimtes zoals coworking spaces te vullen met véél groen. Maar welke planten zijn het beste voor zo’n coworking space?

Waarom planten in een werkruimte?

Zoals hierboven vermeld hebben planten in een kantoor een enorm positief effect op het welzijn van werknemers. Het verhoogt de productiviteit, zorgt voor meer focus en vermindert de hoeveelheid stress. Bovendien zou het immuunsysteem van de mensen ook baat hebben bij meer planten in de werkruimte. En geef toe, het ziet er ook gewoon leuk en hip uit. 

 

Welke planten zijn geschikt voor coworking spaces?

Hoe groter de plant, hoe groter het effect? Fout! Het formaat van plant is absoluut niet van belang. Een reusachtige boom in het midden van je coworking space zal niet voor meer of minder productiviteit zorgen dan enkele kleine plantjes hier en daar. Het komt er dus op neer om planten creatief in het interieur te integreren. Als het onderhoud van de planten je afschrikt, ga je beter voor planten die niet veel aandacht (lees: water en verzorging) nodig hebben en op bijna eender welke plek perfect kunnen overleven.

Planten voor donkere ruimtes

De meeste planten kunnen niet overleven zonder veel lichtinval. Gelukkig bestaan er ook planten die wèl het naar hun zin hebben in donkere hoekjes. Zo moet je niet elk plekje waar veel licht aan kan volproppen met planten. Hieronder een lijstje van planten die de schaduw wel weten te appreciëren:

  • De Drakenbloedboom: Direct zonlicht kan deze plant zelfs beschadigen.
  • De Graslelie: Een plant die zich snel aanpast aan eender welke omgeving.
  • Philodendron: Ook deze plant vertoeft liever in donkere kamers.
  • De lepelplant: Deze plant heeft naast zon ook niet veel water nodig.

Planten zonder al te veel dorst

Geen zin of tijd om al de planten in je coworking space te verzorgen? Sommige planten nemen daar vrede mee en moet je dus niet elke dag of zelfs elke week water geven. Voor een heleboel planten volstaat 1 à 2 keer per maand. Een overzicht:

  • Pothos: Deze plant heeft maar 2 keer per maand water nodig.
  • De lepelplant: Deze kan zoals al eerder gezegd overleven in de schaduw én zonder al te veel water. Bovendien laat de plant zelf weten wanneer die water nodig heeft. De plant gaat bij nood aan water namelijk hangen. Maar geen paniek: wanneer je hem water geeft, bloeit die direct weer op.
  • Aglonema: Deze plant kan makkelijk overleven in veel verschillende soorten klimaten en weersomstandigheden en eist dus niet veel van jou. Je kan hem al blij maken met een beetje lauw water.
  • Cycas: De wortels van de Cycas zijn heel gevoelig voor té veel water waardoor hij dus redelijk makkelijk te verzorgen is. Bijna geen water geven is de boodschap!

 

Any Green maakt jouw werkruimte groen

Wil jij graag een groene werkomgeving in je coworking space? Any Green helpt je bij het uitkiezen, plaatsen en onderhouden van planten. Zo heb je zelf geen werk aan de planten en kan je er dus alleen maar van genieten. Contacteer Any Green voor vrijblijvend advies of handige tips.

Wil je nog een stapje verder gaan? Ga dan voor een groene muur, een moskader of een plantenkunstwerk in je coworking space! Any Green overloopt samen met de klant de verschillende mogelijkheden.