Doorzoek volledige site
04 januari 2021

Hoge weersbestendigheid gecombineerd met de uitstraling van een houten gevelbekleding

Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Bart Kosinski, Trespa Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Pawel Kobrynski, FrontArchitects Illustratie | Trespa
Illustratie | Trespa
Hubert Urbanek Illustratie | Trespa

“Voor een kleine stad als Dopiewo geeft een nieuwe middelbare school extra accent aan het belang van de stad als het centrum van de ‘gmina’ – zoals gemeenten hier in Polen worden genoemd”, vertelt bart kosinski, de Area Account Manager van Trespa. Dopiewo ligt zo’n 12 km ten westen van Poznan in het westelijke deel van Polen. “Toen het project een paar jaar geleden in gang werd gezet, waren de ambities dan ook groot. de gemeenteraad wilde dat haar gloednieuwe school een duidelijk statement zou maken. Het moest in één oogopslag uiting geven aan de centrale rol die ze zou spelen in het lokale onderwijssysteem.”

FrontArchitects in Poznan kreeg de opdracht om de nieuwe school te ontwikkelen en ontwerpen. Het bureau moest echter een gebouw samenstellen met behoorlijk wat beperkingen en daarbij toch oog houden voor de volledige context. Pawel Kobrynski is een van de drie oprichters van het architectenbureau dat sinds 2002 aan de weg timmert. Hij legt uit: “Vanaf het begin is de aanpak van FrontArchitects gebaseerd op twee belangrijke uitgangspunten: houd bij je ontwerp altijd de eindgebruikers in het achterhoofd en creëer gebouwen die er zowel uitspringen als harmonieus opgaan in hun omgeving. Hoewel we bezig zijn met een steeds grotere verscheidenheid aan projecten en soorten gebouwen, staan deze principes altijd centraal.”

 

Plezierig, praktisch, permanent

Pawel Kobrynski licht toe: “In dit specifieke geval wilden we dat kinderen en tieners een school zouden bezoeken die warm en vriendelijk overkomt. Maar we moesten ook in gedachte houden dat de zelfexpressie van deze gebruikers zich soms uit in de vorm van graffiti (hij glimlacht). Daar moesten we terdege rekening mee houden bij het ontwerp van de gevels en de materiaalkeuze…. Bovendien moesten we alle gebouwen, voorzieningen en buitenruimtes samenpersen tot een vrij compact geheel."

"Dat betekende dat sommige gebouwen hoog genoeg moesten zijn om alle functionele benodigdheden voor een middelbare school te kunnen huisvesten. Hier kwam ons tweede uitgangspunt om de hoek kijken: de nieuwe school, die van behoorlijke dimensies is, moest ook een passend onderdeel zijn in het stedelijk landschap. En ten slotte moesten we ook komen met lange-termijn-oplossingen, omdat het project voor de gemeente Dopiewo een behoorlijke investering was.”

 

Materiaal met een unieke afwerking

Bart Kosinski en Trespa raakten bij het project betrokken toen het voor de architecten allesbehalve eenvoudig bleek om aan de gestelde specificaties te voldoen. Hij schetst de uitdaging: “Het oorspronkelijke idee was slechts een tekening, maar het ging ook om geventileerde gevels die bekleed moesten zijn met een materiaal dat drie kenmerken combineert: een zeer overtuigend natuurgetrouw houtdessin, een ongebruikelijke Matt-afwerking en een uitgebreid kleurenpalet, waar de architecten al een duidelijk beeld van hadden.”

“Omdat het publieke middelen betrof, ging het hier om een openbare aanbesteding. Maar onze Trespa® Meteon®-platen voldeden aan alle kritieke eisen – inclusief het feit dat we destijds in die markt de enige leverancier waren die Matt-afwerkingen in zijn programma had.” Hij voegt toe: “Samen met de architecten, die ik van eerdere contacten kende, organiseerde ik een meeting met Inenergia, de hoofdaannemer uit Inworoclaw, en de opdrachtgever, het gemeentebestuur van Dopiewo. Ik heb een vurig pleidooi gehouden voor ons product, gebaseerd op onze brede kleurenassortiment, de zeer realistische dessins en nerfeffecten van de houten decors van de Trespa® Meteon®-collectie en de beschikbaarheid van de Matt-afwerking. En niet te vergeten de enorme weerstand en duurzaamheid van het materiaal. Van de drie favoriete kleuren van FrontArchitects zaten er twee – NW02 (Elegant Oak) en NW16 (Milano Terra) – in de standaard Matt-collectie. En wat betreft NW15 (Milano Sabbia) had ik er vertrouwen in dat een speciale order voor deze specifieke Matttint geen probleem zou opleveren.”

Er was Bart Kosinski veel aan gelegen om deze pitch te winnen; het was niet alleen een aanzienlijke en interessante opdracht, maar – omdat het gezin op slechts 5 km afstand van het nieuwe schoolgebouw in Dabrowka woont – ook zijn eigen kinderen zouden de school bezoeken. Hij licht toe: “Ze zijn bekend met alle projecten van Trespa in en rond Poznan en ik wist dat ze er trots op zouden zijn om naar een school te gaan met geventileerde gevels die voorzien zijn van Trespa® Meteon®-panelen!”

 

Eensgezinde besluitvorming

FrontArchitects had al eerder ervaring opgedaan met HPL-gevelbekleding (High Pressure Laminate), maar had nog nooit producten uit het Trespa® Meteon®-assortiment gebruikt. Pawel Kobrynski verklaart: “Ik was eigenlijk al goed bekend met Trespa® Meteon® en had al een tijd veel bewondering voor het esthetisch potentieel ervan, zoals je duidelijk terugziet in tal van architectonische creaties wereldwijd. De middelbare school in Dopiewo bood ons eindelijk de ideale gelegenheid om het product toe te passen: we vonden het mooi hoe de decors ‘tot leven kwamen’, iets wat de leerlingen beslist zou aanspreken en we waren eveneens zeer te spreken over de effectieve, duurzame bescherming die het materiaal biedt. Omdat de Trespa®-panelen nagenoeg onderhoudsvrij zijn en zeer gemakkelijk schoon te houden, wisten we dat de Return On Investment (ROI), met name op de lange termijn, aan de verwachtingen zou voldoen of deze zelfs zou overtreffen. En nog een punt mag niet onvermeld blijven: de tien jaar standaard voorwaardelijke garantie op Trespa®-producten. Polen staat bekend om zijn koude winters en zeer hete zomers, wat een zware wissel kan trekken op minder bestendige materialen. In die zin is het goed om te weten - én een heel sterk argument - dat de Trespa® Meteon®-panelen de elementen vele jaren kunnen doorstaan.”

Hij vervolgt: “Tevens bleek dat de aannemer en de gemeente evenzeer overtuigd waren van het profiel van het product – wat ons in staat stelde om door te gaan met de optie die vanaf het begin onze voorkeur had.”

In het uiteindelijke ontwerp zijn - zonder budgetoverschrijding – twee soorten gevels gecombineerd om de esthetische uitstraling van de verschillende gebouwen te optimaliseren. Voor de geventileerde gevels van zowel de grote sportzaal als sommige andere delen van het complex werden 1800 m² Trespa® Meteon®-panelen geïnstalleerd samen met een 16 cm dikke steenwolisolatie. Deze oplossing is zowel zeer energie-efficiënt als aantrekkelijk om te zien. Voor de resterende gevels werd een meer conventioneel buitengevelisolatiesysteem (ETICS) gebruikt in combinatie met een witte pleisterafwerking.

 

Succesvol omgaan met een uitdagende installatie 

Om dichtbij de uitstraling van een natuurlijke houten gevel te komen, koos FrontArchitects voor een uiterst ongebruikelijke paneelvorm en een unieke kleuropstelling. In de meeste gevallen zijn de panelen vrij groot en vierkant of grotendeels rechthoekig. Pawel Kobrynski had echter iets geheel anders in gedachte: hij wilde een kleurenmix van verticale, lange en vrij smalle plankachtige panelen toepassen en die combineren tot een verspringend, grillig geheel. Elk paneel is slechts 300 mm breed, en hoewel de onregelmatige plaatsing ervan willekeurig lijkt, liet de installatie van het Oak WoodDecor in drie verschillende kleurvariaties geen ruimte voor interpretatie over. Om precies te zijn: de architect gaf persoonlijk de positie en kleur van elke ‘plank’ aan. Alleen al van de hoofdgevel van de sportzaal werden meer dan 300 panelen individueel op kleur en positie gesorteerd!

Nowoczesne Systemy Fasadowe Sp z o.o. kreeg opdracht om de geventileerde gevelsystemen te installeren. De algemeen directeur van het bedrijf, Hubert Urbanek, vertelt: “We hadden al behoorlijk wat ervaring met Trespa®-producten. We hebben Trespa®-panelen geïnstalleerd op diverse particuliere woningen en een aantal kleinere commerciële gebouwen. We vinden het een uitstekend product, vooral om zijn uitgebreid kleurenpalet en vele afwerkingen, zijn stoot- en krasvastheid, weersbestendigheid en om de plaatformaten. En tegelijkertijd kunnen we materiaalverspilling tot een minimum beperken.”

Specifiek over de middelbare school in Dopiewo verklaart hij: “Dit project was echter van een totaal andere orde. Het was zonder meer een unieke uitdaging voor ons. De verwachtingen waren hooggespannen, maar omdat we het beste product op de markt konden gaan installeren, was dat een prima start. Vervolgens was de opstelling van de panelen buitengewoon complex, maar dat stelde ons niet voor grote problemen. We stelden wel een kleine aanpassing voor aan de lengte van de panelen om zaagverlies te reduceren. Pawel Kobrynski stond daar aanvankelijk wat huiverig tegenover, maar hij begreep de logica van ons verzoek. Hij vertelde me dat die aanpassing niet tot enige merkbare verandering van het originele ontwerp had gevoerd.”

Hubert Urbanek vult aan: “Waar we echt goed op moesten letten was de niet-standaard achterconstructie. Om zulke smalle, verticale panelen te kunnen installeren, moesten we een geheel nieuwe oplossing bedenken. We kwamen met een eerste top-to-bottom achterconstructie waar we telkens 750 mm ruimte tussen lieten. Dat combineerden we met een tweede horizontale achterconstructie van omegavormige aluminium profielen. Met die constructie voldeden we aan de richtlijnen van Trespa met betrekking tot de afstand van de klinknagels om een perfecte symmetrie te behouden – en dat is noodzakelijk omdat ze zichtbaar zijn – en, omdat het een school is, voldeden we aan alle veiligheidsvoorschriften.”

De conclusie van de architect is helder: het eindresultaat was de moeite waard. Pawel Kobrynski vat samen: “De gemeente verwachtte heel veel van ons, en wij verwachtten heel veel van de installateur. Welke druk dit ook op alle betrokken partijen legde, iedereen ging er heel soepel mee om. Trespa gaf ons de benodigde steun, de installateur leverde uitstekend werk en de ambtenaren van de gemeente waren zeer tevreden. Maar mij gaf de reactie van de leerlingen tijdens de opening van de school nog de meeste voldoening: een grote glimlach op ieders gezicht.”

 

GERELATEERDE DOSSIERS