Doorzoek volledige site
05 januari 2021

Stramien en BAS bvba toveren binnentuin Antwerps stadhuis om tot ‘Jardin Doré’

Illustratie | © STRAMIEN architectuur & ruimte CV
Illustratie | © STRAMIEN architectuur & ruimte CV
Illustratie | © STRAMIEN architectuur & ruimte CV
Illustratie | © STRAMIEN architectuur & ruimte CV
Illustratie | © STRAMIEN architectuur & ruimte CV

De nieuwe binnentuin achter het Antwerpse stadhuis is klaar en open voor het publiek. In de visie van STRAMIEN architectuur & ruimte CV en BAS bvba wordt de nieuwe tuin een ‘Jardin Doré’ of ‘gouden tuin’, geheel passend binnen de rijke architecturale en stedenbouwkundige context van de Antwerpse binnenstad.

De tuin werd uitgewerkt als een ‘verborgen parel’ in de stad in opdracht van AG Vespa en Stad Antwerpen. Een tuin als onderdeel van het publieke domein rondom het stadhuis en binnenin het vernieuwde DIVA-museum. Tuin, museum en stad gaan een kruisbestuiving aan. De tuin wordt een onderdeel van een boeiende toeristische routing en nieuwe doorsteek tussen de Grote Markt en de Schelde. Letterlijk een gouden plek, niet alleen esthetisch, maar ook door het genereuze karakter en het gastvrij gebruik; een verassende stille plek in de drukke stad. Samen met de Vlaaikensgang en de tuin rond het koor van de kathedraal een plek om rustig naar de beiaard te luisteren, eigen huiskamerconcerten te geven of gewoon te verpozen. Een tuin die zowel voor de omwonenden, het museumpersoneel als de bezoekers een meerwaarde biedt.
 

Heraanleg van een stedelijke binnentuin en patio

Het ontwerp voor deze tuin is geïnspireerd op de ontginning van edelmetalen. Na de ontginning ontstaat er een ‘verlaten mijn’ waarin de beplanting zijn plek inneemt. De gelaagdheid van de mijn wordt weergegeven in een gradiënt in textuur van de tegels en het reliëf wordt geaccentueerd met messing traptreden. Ook de beplanting maakt een verwijzing naar de edelmetalen. Meerstammige bomen zullen robijn verkleuren in de herfst, schaduwminnende soorten, zoals irissen, meiklokjes en zilveren varens verwijzen naar kunstwerken in het museum. De beplanting bestaat uit een combinatie van inheemse onderhoudsvriendelijke bij- en vlinderplanten die de tuin tijdens de zomermaanden doet herleven.

Bij de renovatie van het museum worden de marmeren traptreden in de inkomhal uitgebroken. Enkele van deze treden worden als zitbanken gerecupereerd in de tuin. De kwaliteitsvolle, duurzame en Europese natuursteenverharding vormt samen met de bestaande (historische) gevels een passend geheel.
 

Fietsenstalling en hekwerk

Er is een nieuwe ondergrondse fietsenstalling geïntegreerd in het project. Deze fietsenstalling is bereikbaar via een fietstrap die als het ware uit de pleinverharding gehouwen is. De fietsenstalling is voorzien van laadpalen voor E-bikes en lockers.

Het hekwerk in het midden van de binnentuin doet dienst als afsluiting tussen de museumtuin en de publieke tuin voor de buurt. Dit hekwerk wordt opgevat als een juweel in het midden van de tuin. Het geheel is goudkleurig met een ruitvormig patroon van geperforeerde panelen ingevuld. Weerspiegelingen van het zonlicht op de gefaceteerde vlakken laten het hekwerk fonkelen als een juweel.

GERELATEERDE DOSSIERS