Doorzoek volledige site
05 januari 2021 | KEVIN MOENS

The Penta: flexibele leeromgeving met ruimtelijk karakter

Illustratie | ABDM architecten
Illustratie | ABDM architecten
Illustratie | ABDM architecten
Illustratie | ABDM architecten
Illustratie | ABDM architecten
Illustratie | ABDM architecten
Illustratie | ABDM architecten

“Geïntegreerde en duurzame campussen zijn de bruisende biotopen voor de lerende gemeenschap van studenten en medewerkers. Ze zijn a nice place to be, an inspiring and empowering habitat.” Die ambitie stelde Howest voorop bij de bouw van zijn nieuwe campus in Kortrijk. Ontwerpteam ABDM architecten + RAU voegde de daad bij het woord met een flexibel en technisch vooruitstrevend concept.

In 2013 publiceerde Howest een open kandidatuurstelling voor een nieuwe campus voor de Hogeschool West-Vlaanderen. ABDM architecten bundelde de krachten met het Nederlandse bureau RAU en op 1 september 2014 kwam het ontwerpteam als winnaar uit de bus. De nieuwe campus diende heel wat functies te herbergen, waaronder een resto, bibliotheek, studeer- en lesruimtes, meetingrooms, een docentenlounge enzovoort. Ook alle opleidingen moesten er op gepaste wijze onderdak vinden. Dirk Martens, zaakvoerder van ABDM architecten, legt uit: “Om alle gevraagde functies in het gebouw te kunnen integreren, moesten we een gebouw met een totale bruto oppervlakte van circa 11.000 mrealiseren. Naast de organisatorische basiseisen moest ons ontwerp een antwoord bieden op verregaande ambities inzake duurzaamheid en ook een BIM-aanpak was een must. Randvoorwaarden die essentieel waren om de nodige flexibiliteit te garanderen voor de continu evoluerende onderwijstaken van Howest.”

Het gebouw is door de duidelijke opbouw heel leesbaar en vormt een aangename leeromgeving met veel daglicht en een bijzondere ruimtelijkheid door de atriumtrappen die het atrium doorkruisen. De grote flexibiliteit laat toe om met beperkte ingrepen in te spelen op de steeds evoluerende onderwijsmodellen en opleidingen. De auditoria met aanpalende marktplaats en restaurantzone bevinden zich op het halfondergronds niveau waardoor het perfect mogelijk is om deze ruimte ter beschikking te stellen van derden zonder het gehele gebouw open te stellen.

Tijdens het ontwerpproces zetten ABDM + RAU maximaal in op duurzame materialen en technieken. Een ver doorgedreven isolatie van de gebouwschil garandeert een laag K-peil. ISOVER Multimax 30 werd toegepast als thermische isolatie achter de aluminium gevelbekleding op het marktplaatsniveau.

Lees het volledige artikel in Belgian Building Magazine

GERELATEERDE DOSSIERS