Doorzoek volledige site
06 januari 2021 | FILIP VAN DER ELST

Groen primeert in filosofie en uitstraling van bio-ecologisch kantoorgebouw

Illustratie | © Wienerberger
Illustratie | © Wienerberger
Illustratie | © Wienerberger
Illustratie | © Wienerberger

De Turnhoutsebaan in Borgerhout is sedert enkele jaren een opvallende eyecatcher rijker waarin de kleur groen de hoofdrol speelt. Mundo-a is een project dat zich onderscheidt van de appartementsgebouwen in de straat, want in dit passief gebouw primeert de bio-ecologische gedachte. Het maatschappelijk bewustzijn van de bouwheer en huurders is doorgetrokken in de architectuur, gerealiseerd door B-architecten, dankzij het gebruik van ecologische materialen. De keuze voor de groene dakpan Koramic Vlaamse Pan 401 sluit niet alleen naadloos aan bij die filosofie, maar bezorgt het pand ook zijn typerende en stijlvolle groene smoel.

Mundo-a is in de eerste plaats een bio-ecologisch kantoorgebouw, en dat is een bewuste keuze van de bouwheer: Ethical Property Europe. Dit is een onderneming die ecologische kantoorgebouwen voor vzw’s en ngo’s beheert. De huurders van deze kantoren zijn steevast organisaties die rond maatschappelijke verbetering werken. Door het delen van gemeenschappelijke ruimtes, materiaal en diensten ontstaat er een werkgemeenschap waar gemakkelijk nieuwe ideeën en inzichten ontstaan.

 

Transparante volume

Het passieve kantoorgebouw bevindt zich aan de drukke Turnhoutsebaan. Op de benedenverdieping bestaat het transparante volume uit een onthaalruimte met vergaderzaal. Daarboven bevinden zich vier verdiepingen met kantoorruimtes, waarvan twee met een ontmoetings-en lunchruimte. De dakverdieping bevat een grote vergaderzaal en een dakterras, dat een wijds uitzicht over de omgeving biedt. Een vaste verticale kern verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar. Deze kern bevat een lift en een trappenhal.

Die visie op het project sluit naadloos aan bij de filosofie die B-architecten uitdraagt. In hun zoektocht naar verrassende ruimtelijke oplossingen dragen de ontwerpers, architecten, stedenbouwkundigen en ingenieur-architecten van B-architecten steeds levenskwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel.

 

Ambitieuze programma

Voor de architecten betekende Mundo-a een interessante, maar ook complexe uitdaging. Stéphanie Collier, projectleider bij B-architecten: “Vooral dan door de combinatie van het ambitieuze programma van eisen, onder meer op vlak van duurzaamheid, en de complexe locatie. We moesten heel wat instanties bij het project betrekken, zoals de Stad Antwerpen – het gebouw is immers gebouwd op een perceel in erfpacht van de Stad –, maar ook De Lijn: Mundo-a ligt immers pal bovenop het ondergrondse premetronetwerk van De Lijn, met nooduitgang ter hoogte van de site. Die situatie zorgde ook voor heel wat uitdagingen op stabiliteitstechnisch vlak, want funderen boven die ondergrondse infrastructuur is niet eenvoudig. Een andere moeilijkheid was dat het achterliggende EcoHuis zichtbaar én bereikbaar moest blijven.”

Lees het volledige artikel in Belgian Building Magazine

GERELATEERDE DOSSIERS