Doorzoek volledige site
07 januari 2021

Verlichtingsschema maakt van kerk een nachtelijk icoon voor de gemeenschap

Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Enyo Illustratie | Schréder

De Sint-Jozefkerk in Angers, gebouwd in de 19e eeuw, is de enige kerk in West-Frankrijk met een roosvenster met 17 glas-in-loodmozaïeken die het volledige leven van Sint-Jozef vertegenwoordigen. Als toevluchtsoord voor de lokale bevolking besloot de stad de façade van de kerk te verlichten om de status van een oase van licht voor de gemeenschap te benadrukken en een boeiende openbare ruimte te creëren. 

Het stadsbestuur wilde een energiezuinige dynamische verlichtingsoplossing met eenvoudig onderhoud, zodat ze de kerk in verschillende kleuren kunnen verlichten om speciale evenementen te markeren. Schréder heeft een lichtontwerp geleverd met de POSS- en ENYO-schijnwerpers. 

De POSS integreert discreet op de gevel met minimale visuele impact om de architectonische rijkdom te benadrukken. Dankzij zijn flexibele fotometrie concentreert en richt hij het licht naar de bogen en het roosvenster, waardoor het gebouw een driedimensionaal effect krijgt met aanzienlijk meer contouren.

ENYO-schijnwerpers zijn geïnstalleerd boven de ingang en op het plein. Deze minuscule schijnwerpers accentueren de hoofdboog en de 2 sculpturen boven de deur om een gevoel van diepte te geven. 

In totaal zijn er 50 schijnwerpers met een gemiddeld verbruik van 25W geïnstalleerd. Omdat de geïnstalleerde leds een veel langere levensduur hebben en veel minder onderhoud nodig hebben, respecteert de verlichting de milieudoelstellingen van de stad om een duurzame toekomst te creëren. 

 

Zacht wit licht

Elke nacht baadt de kerk in een zacht wit licht dat de neogotische architectuur van de façade benadrukt en de ingewikkelde details vergroot. Meer speelse verlichtingsschema's zijn geprogrammeerd in verschillende kleuren om speciale gelegenheden te vieren. 

De nieuwe verlichting heeft het erfgoed van de stad versterkt en een nachtelijk icoon gecreëerd voor omwonenden en toeristen.

GERELATEERDE DOSSIERS