Doorzoek volledige site
11 januari 2021 | FILIP CANFYN

Steen & Been: De continuïteit van de schande

Illustratie | Pixabay

Onze huiscolumnist Filip Canfyn merkt dat de Vlaamse Regering vanaf 1 januari 2021 strengere woningkwaliteitsnormen oplegt, die vooral voor huurpanden belang hebben. Goed nieuws om het jaar mee te starten, zou men denken, maar helaas, dat er tussen droom en daad een wereld van verschil bestaat wist Elsschot al.

De bouw- en vastgoedsector kraait vreemd genoeg victorie in deze duistere dagen. Een derde van de Vlaamse huishoudens heeft vorig jaar zijn kot verbouwd en dat mocht wat kosten. Gemiddeld werd 17.539 € besteed aan een nieuwe badkamer, een dito keuken of een luxueus buitenzitje. Zeven op de acht renoveerders hadden zelfs geen lening nodig om het pimpfeestje te betalen. De makelaars en notarissen kirren dan weer rond dat grotere woningen, appartementen met terrassen en huizen met tuin verkopen als zoete broodjes. Dat de Vlaming best een pak geld wil neerleggen voor die woonwens wordt mooi meegenomen.
 

"Al jaren wordt evident gepleit voor de verplichting van dat conformiteitsattest, zoals ook iedereen een rijbewijs moet hebben om een auto te mogen besturen. De dovemansoren van het beleid beginnen schandalige afmetingen te krijgen. Zolang de Vlaming maar kan blijven verbouwen en verwerven …"


Het gaat blijkbaar goed in de woonsector. Er wordt wel vergeten dat bovenstaand hoeranieuws alleen geldt voor een selectief deel van de huishoudens: het gaat over kopers-eigenaars, die ondanks de coronacrisis nog (thuis)werk en een inkomen met spaaroverschot hebben. De anderen, de huurders en de krap-bij-kassers, hebben wel andere zorgen. Zij moeten gepaaid worden met de strengere woonkwaliteitsnormen van de Vlaamse Regering, die vanaf nieuwjaar in voege kwamen. Ocharme.

Om te beginnen, die normen zelf stellen niet veel voor. Een woning moet groter zijn dan 18 m² (sic!), het plafond moet een hoogte van minstens 220 cm (sic!) hebben, een geïsoleerd dak moet, dubbel glas en rookmelders eveneens. Als de kwaliteitslat zo laag gelegd wordt geeft dat te denken over de woningen, die hier niét aan voldoen. Bestaan die dan? Natuurlijk. Hoe kan dat? Zie volgende alinea. 
Een woning mag enkel verhuurd worden als die conform is met die al beperkte normen maar, nu komt het, die conformiteit moet niet bewezen (lees gecontroleerd) worden vóór het verhuren. Met andere woorden, nog altijd wordt het zogenaamde conformiteitsattest niet vereist om te mogen verhuren. De huisbaas moet op heterdaad betrapt worden. Hallo? Vorig jaar werden amper 18.000 controles (zowat 2% van de huurpanden) uitgevoerd. Met zo’n pakkans kan àlles verhuurd worden.

Al jaren wordt evident gepleit voor de verplichting van dat conformiteitsattest, zoals ook iedereen een rijbewijs moet hebben om een auto te mogen besturen. De dovemansoren van het beleid beginnen schandalige afmetingen te krijgen. Zolang de Vlaming maar kan blijven verbouwen en verwerven …

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS