Doorzoek volledige site
11 januari 2021 | LIESBETH VERHULST

Jaaroverzicht 2020: nationale awards

De winnaars van de Belgian Building Awards 2020

2020 had een pak minder feestelijke prijsuitreikingen in petto ten opzichte van de voorbije jaren. Heel wat awards werden uitgesteld of afgelast omwille van corona. Toch zijn ook in 2020 heel wat architectuurprojecten en -bureaus bekroond. Een overzicht van de prijsbeesten.

Belgian Building Awards

Op 3 maart werden de Belgian Building Awards uitgereikt op BATIBOUW. Het werd zo allicht een van de laatste awardceremonies die fysiek plaatsvonden. Woning L-C in Anzegem van GRAUX & BAEYENS architecten won de 3|2|1 Facade Award. In de categorie Buid2Work viel het kantoorgebouw voor Van Hoorebeke Timber in Gent van TRANS architectuur | stedenbouw in de prijzen. De Standaertside in Gent van Carton123 architectenmurmuur architecten en AE-architecten werd bekroond met de prijs in de categorie Mixed use. Marge architecten werd uitgeroepen tot Rookie of the year en BC Materials won de felbegeerde Pioneer Award.

 

RES Awards

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2020 werden bekroond tijdens de derde editie van de Real Estate Society (RES) Awards, oftewel de Oscars van de vastgoedsector. Grote winnaars dit jaar waren: de Handelsbeurs ( eldOrigin Architecture and Engineering), een bruisende belevingsplek in het hart van Antwerpen; het historische Gare Maritime in Brussel (Neutelings RiedijkBureau Bouwtechniek), ook bekend als het grootste houtbouwproject van Europa; en BotaniCo (360 architecten), een bijzonder cohousingproject in Leuven. 


Prijs Publieke Ruimte

De Prijs Publieke Ruimte ging in 2020 naar de vernieuwde Scheldekaaien Sint Andries en Zuid in Antwerpen (Sweco i.s.m. PROAP en WIT Architecten). Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Infopunt Publieke Ruimte aan de beste openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. De Publieksprijs Publieke Ruimte ging dit jaar naar Herentals voor de herinrichting van het binnengebied Schaliken (Talboom i.s.m. BRUT en LAMA).

 

Onroerenderfgoedprijs

De Onroerenderfgoedprijs 2020 was voor Het Predikheren in Mechelen, naar een ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten i.s.m. Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek. Ook het Gruuthusemuseum in Brugge (noAarchitecten) en de Sint-Niklaaskerk in Westkapelle (Bressers) waren genomineerd, maar moesten het afleggen tegen de nieuwe stadsbibliotheek.Staalbouwwedstrijd Bruggen

De Staalbouwwedstrijd, die in België om de twee jaar plaatsvindt, stak in 2020 in een nieuw kleedje. De organisatie riep namelijk een aparte wedstrijd voor bruggen in het leven. De laureaten van de bruggenwedstrijd zijn in oktober bekendgemaakt: 'Fietsen door de bomen' in het Limburgse Hechtel-Eksel (Burolandschap / De Gregorio & Partners), de uitbreiding van het viaduct van Pulvermühle in Luxemburg (TR-Engineering) en ‘Nothern Spire’ over de River Wear (Explorations Architecture) in het Verenigd Koninkrijk in de categorie 'Internationaal'. Het is uitkijken naar de prijsuitreiking van de Staalbouwwedstrijd Gebouwen in februari.