Doorzoek volledige site
11 januari 2021 | LIESBETH VERHULST

MAD ontwerpt verzonken treinstation in de bossen van Jiaxing

Illustratie | MAD
Ondergrondse ruimtes worden verlicht door dakramen en glazen gordijngevels. Illustratie | MAD
Het historische stationsgebouw wordt gereconstrueerd Illustratie | MAD
Het historische gebouw zal zichtbaar zijn van onder de grond Illustratie | MAD
Verzonken binnenplaatsen verbinden de commerciële ruimtes met het parklandschap erboven Illustratie | MAD
Aangelegde grasvelden zullen dienen voor festivals en events Illustratie | MAD
Het station zal klaar zijn in de zomer van 2021 Illustratie | MAD

Het Chinese architectenbureau MAD heeft haar ontwerp onthuld voor het zogenaamde ‘treinstation in het bos’ in Jiaxing, een stad nabij Shanghai. Het historische stationsgebouw wordt zorgvuldig gereconstrueerd en heringericht als museum terwijl het nieuwe treinstation ondergronds verdwijnt, om plaats te maken voor een uitgestrekt park. Het nieuwe treinstation zal klaar zijn tegen de zomer van 2021.

Het omvangrijke project strekt zich uit over een totale oppervlakte van ruim 35 hectare. Met een nieuw, licht en efficiënt treinstation wil MAD in de eerste plaats een aangename omgeving creëren op menselijke schaal. De transport- en commerciële functies worden ondergronds gebracht om het gelijkvloers terug te geven aan de natuur en ruimte vrij te maken voor het zogenaamde ‘People’s Park’, dat een stedelijke groene oase vormt waar zowel inwoners van Jiaxing als reizigers van kunnen genieten. In tegenstelling tot de drukke infrastructuur onder de grond, wordt het park een plek van rust en stilte. MAD wil op die manier het stadscentrum teruggeven aan de mensen.

“Treinstations in China willen vooral de grootste zijn”, klinkt het bij ontwerper Ma Yansong. “Als monumentale paleizen in de stad zijn ze omringd door wegen, viaducten en vaak lege pleinen. In plaats van die grootse architectuur na te streven, kunnen treinstations hun eigen prachtige omgeving creëren met een mix van transport- en stedelijke functies die tegelijk efficiënt en menselijk zijn. Kunnen treinstations niet meer zijn dan een tussenstop voor reizigers en uitgroeien tot een stedelijke publieke ruimte waar mensen van kunnen genieten?”

De omgevingsaanleg vormt een as met het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1907, dat zorgvuldig wordt gereconstrueerd en heringericht tot het Jiaxing Railway History Museum. Op het plein voor het station worden bomen aangeplant die voor natuurlijke schaduw zorgen.  


Treinstation op mensenschaal

Het gereconstrueerde stationsgebouw en het drijvende metalen dak van het nieuwe station zullen als het ware opgaan in de bomen. De perrons en stationshal zijn ondergronds verstopt, terwijl de enige nieuwe constructie in de hoogte één verdieping boven vloerniveau telt en de schaal van het oude stationsgebouw respecteert.

Een overvloed aan natuurlijk licht valt de ondergrondse stationshal binnen via dakramen en glazen gordijngevels op het gelijkvloers, terwijl ze een ondergrondse ruimte creëren die tegelijk open en licht is. De menselijke schaal van het geheel creëert aangename, comfortabele omgeving voor de reizigers. Wanneer de reizigers zich verplaatsen van de stationshal naar de perrons langs een futuristische tunnel, zien ze het herbouwde oude treinstation erboven. Op die manier ontmoeten het oude en het nieuwe elkaar.
 

Commerciële zone onder het bos

Ook de commerciële functies worden ondergronds gebracht, terwijl ze het treinstation verbinden met de transporthub van de stad. Verzonken binnenplaatsen verbinden de ondergrondse winkelzone met het parklandschap erboven. Ten zuiden van het station wordt een nieuwe bovengrondse commerciële zone gecreëerd, ingesloten door aangelegde publieke grasvelden waar events, festivals, concerten of markten kunnen plaatsvinden.

De capaciteit van het station wordt met het ontwerp van MAD uitgebreid tot zes sporen, in plaats van de oorspronkelijke vijf. Het nieuwe station zal jaarlijks ruim 5 miljoen bezoekers ontvangen.

GERELATEERDE DOSSIERS