Doorzoek volledige site
13 januari 2021 | MICHEL CHARLIER

Fraaie gevelbekleding voor een aantrekkelijk en duurzaam staaltje architectuur

Illustratie | Rockpanel - Marc Sourbron
Illustratie | Rockpanel - Marc Sourbron
Illustratie | Rockpanel - Marc Sourbron
Illustratie | Rockpanel - Marc Sourbron
Illustratie | Rockpanel - Marc Sourbron
Illustratie | Rockpanel - Marc Sourbron
Illustratie | Rockpanel - Marc Sourbron

Na een geslaagde publiek-private samenwerking opende Residentie ‘La Vallée du Hoyoux’ in Hoei (BE) in november 2019 haar deuren. Op een verlaten industrieel terrein verrees een veelzijdig complex met een woonzorgcentrum, assistentiewoningen, een afdeling gespecialiseerde zorg, winkels en parkeerplek. Het geheel kreeg een verfijnde, aantrekkelijke en duurzame architectuur. Vanuit die optiek opteerden de ontwerpers haast vanzelfsprekend voor Rockpanel gevelpanelen.

 

Residentie ‘La Vallée du Hoyoux’ bestaat hoofdzakelijk uit een woonzorgcentrum (114 kamers) en assistentiewoningen (31 appartementen). “De opzet was om een verbindingslijn tussen het stadscentrum, het ziekenhuis en de Sainte-Catherine-wijk te creëren en zo enkele vergeten locaties op het grondgebied van Hoei nieuw leven in te blazen”, klinkt het bij B2Ai, een van de twee architectenbureaus die verantwoordelijk waren voor het ontwerp. “Dit project is het symbolische startschot voor de vernieuwing van het terrein”, zegt Fabrice Rossi, zaakvoerder bij Bureau d’Architecture Henri Garcia, partner van B2Ai in dit project. “Bij de ontwikkeling van ‘La Vallée du Hoyoux’ hebben we ons dan ook gefocust op sterke contextuele elementen, zoals het omringende landschap.” 

Energetische en ecologische prestaties

“Het nieuwe gebouw moest op energetisch en ecologisch vlak tot de absolute top behoren”, legt Fabrice Rossi uit. “Daarnaast was het belangrijk dat de duurzame eigenschappen ook tot uiting kwamen in de algemene esthetiek. Onze ontwerpbenadering was allereerst gefocust op het reduceren van de energievraag van het complex aan de hand van doordachte keuzes met betrekking tot de gebouwschil. Dit bood ons de mogelijkheid om de energievraag te beperken zonder in te boeten aan comfort en de natuurlijke energiewinsten te maximaliseren via passieve ontwerpstrategieën.”

Rockpanel Colours en Woods

Qua gevelbekleding opteerden de architecten zodoende voor robuuste, maar flexibele panelen die over allerhande voordelen beschikken en perfect inspelen op de hedendaagse trends. Fabrice Rossi: “Aanvankelijk dachten we aan wit pleisterwerk, maar dat idee hebben we snel laten varen om de onderhoudslasten voor de bouwheer te beperken.”

In totaal is er voor bijna 4.000 m² aan onderhoudsarme Rockpanel gevelbekleding geplaatst. “2.800 m² Rockpanel Colours-panelen in RAL 9010 en RAL 7022 – en 1.000 m² Rockpanel Woods Beuken”, verduidelijkt Marc Verstraeten, Area Sales Manager bij Rockpanel. De kleuren zijn gekozen door de bouwheer (Centre Hospitalier Régional de Huy), aan de hand van stalen.

Allerhande troeven

Alle Rockpanel-panelen worden vervaardigd uit basalt, een duurzaam vulkanisch gesteente dat ruimschoots voorradig is in de natuur, waarvan de vezels samengehouden worden door een organisch bindmiddel. Het is dit bijzondere basismateriaal dat de Rockpanel-producten unieke eigenschappen geeft, die de voordelen van steen en de verwerkbaarheid van hout verenigen.

De duurzame en recycleerbare Rockpanel Colours- en Woods-panelen hebben heel wat kwaliteiten gemeen. “Een licht gewicht, een erg ruime keuze op het vlak van tinten en kleuren, een groot onderhoudsgemak, een lange levensduur, ongevoeligheid voor vocht en een uitmuntende brandwerendheid”, somt Marc Verstraeten op. “En een gunstig kostenplaatje en een snelle plaatsing”, voegt Fabrice Rossi toe, die eveneens de vormvastheid en de ruime kleurkeuze prijst.  

Semi-onzichtbare bevestiging

De firma Bourdeaud’hui verankerde de gevelpanelen aan een dubbel houten achterconstructie. Aangezien de schroeven dezelfde kleur hebben als de panelen, zijn de bevestigingen haast onzichtbaar. Voor Jo Bourdeaud’hui schuilde de voornaamste uitdaging in de omvang van het project. “Het ging om een oppervlakte van bijna 4.000 m², verdeeld over verschillende gevels. Dankzij goed overleg en een piekfijne coördinatie wisten wij de installatie tot een goed einde te brengen.” Het lichte gewicht en de eenvoudige verwerkbaarheid van de gevelpanelen hebben de plaatsing aanzienlijk vergemakkelijkt.