Doorzoek volledige site
14 januari 2021

Lean bouwen in de praktijk: 'Sneller werken mag nooit doel op zich zijn'

Illustratie | © Houben

Niet vreemd opkijken als je een werfketen van Houben binnenstapt en een muurgrote Post It-puzzel ziet hangen. Maak kennis met de lean planning van Houben, die niet alleen extra kleur geeft aan de werf, maar bouwen ook kwalitatiever, sneller én kostenefficiënter maakt. Een win-win-win voor aannemer, architect én bouwheer. Werfleider Wim legt uit hoe lean bouwen er in de praktijk uitziet.

Bijna een jaar nadat de blog van Houben bekister Jordi een bezoekje bracht op de werf van woonzorgcentrum De Kouter in Oud-Heverlee, spreken ze er opnieuw af. Dit keer met werfleider Wim, én met een heel andere reden. De Kouter is namelijk één van de lean werven van Houben. De theorie achter dit principe leerde je al van lean coach Jo Wels. Maar in hoeverre strookt die theorie ook met de dagdagelijkse praktijk?

 

'Job als werfleider is onherkenbaar veranderd'

Voor Wim is het zijn tweede lean werf sinds hij bij Houben aan de slag is. “Mij moet je niet meer overtuigen van de meerwaarde van deze aanpak. Het heeft mijn job als werfleider onherkenbaar veranderd, puur op een positieve manier.”

“Waar we vroeger iedere betrokken bouwpartner apart moesten opbellen of mailen om de planning te doen kloppen, roepen we nu elke ploegbaas ’s morgens op om een kwartiertje de planning voor de komende dagen mee te overlopen. Wat zijn de hete hangijzers en eventuele probleempunten, waar moeten we een tandje bijsteken, welk deel van de werf is vandaag even niet toegankelijk voor andere aannemers, komt er iemand controles uitvoeren…?”

“Voor mij als werfleider komen er met lean bouwen zeeën van tijd vrij. Tijd die ik anders in heen-en-weergebel moest steken. Probeer je dat maar eens in te beelden met zo’n 50 tot 70 mensen op de werf.”

“Eens zo’n daily stand erop zit, weet iedere partij op de werf – van loodgieter over elektricien tot meubelplaatser – waar hij aan toe is. Geen hangende vraagtekens en geen vage deadlines meer. De werf is meer dan ooit een gedeelde verantwoordelijkheid geworden.”

 

'Je voelt de eer om er iets moois van te maken'

“Bovendien voel je dat de betrokken aannemers zich meer gehoord voelen dan voorheen. De eer om er iets moois van te maken, is groot. Het gaat niet meer puur om een planning briefen. Lean is een verhaal geworden van dialoog, van meerwaarde creëren. En dat in twee richtingen.”

“Zo kaartte een schrijnwerker onlangs terecht aan dat de deurkrukken op bepaalde plaatsen de Gyproc-muren beschadigden bij het opengaan. Hij stelde voor om de wanden plaatselijk te versterken. Een extra investering vandaag, maar eentje die niet opweegt tegen de gegarandeerde herstelkosten binnen een paar jaar.”

 

'Onderaannemers moeten langdurige partners worden'

“Sinds het lean pilootproject in Neerpelt in 2016 hebben we al vele stappen vooruitgezet. Dat merken bekende aannemers en architecten rondom ons ook. Meestal proberen we aannemers die zich voor het eerst op lean gebied wagen al van bij de contractbesprekingen mee in bad te trekken.”

“Op termijn hopen we zo een grote, vaste vijver van kwalitatieve bouwpartners uit te bouwen, die kwalitatief werk leveren en het belang van een goede planning respecteren. Partnerships op lange termijn, net dankzij de intensere samenwerking tussen alle partijen.”

“Uiteindelijk mondt een succesvol lean project uit in een snellere opleveringstermijn, meer werven per jaar en dus een hogere omzet. Bovendien hebben onderaannemers ook een beter zicht op wanneer ze andere werven kunnen inplannen en opstarten. Al mag snelheid in mijn ogen nooit een doel op zich zijn. Wel om eventuele gemiste kansen om te zetten in winst op zoveel mogelijk vlakken.”

 

'De belangrijkste les bij lean bouwen? Luister'

Lean coach Jo Wels brengt tijdens de zes- à achtwekelijkse plansessies een bezoekje aan de werf. “Eventuele vragen of twijfels kunnen we nog een laatste keer met hem aftoetsen. De belangrijkste les die ik van hem heb geleerd? Luister naar je aannemers. Soms doe je er beter aan om één deadline met een weekje naar achteren te schuiven om nadien die verloren tijd weer snel goed te maken. Intussen voel ik als werfleider ook steeds beter aan wanneer dat kan en wanneer niet.”

Wim heeft tot slot nog een extra tip in petto voor (toekomstige) collega-werfleiders. “Trek na elke plansessie een gedetailleerde foto van de lean planning. Je weet maar nooit of een plotse windvlaag voor ongevraagde chaos zorgt (lacht).”