Doorzoek volledige site
14 januari 2021 | TIM JANSSENS

Ring at Work: coworking in energiezuinig complex

Met Ring at Work heeft ook Brecht sinds kort zijn eigen ‘businesscenter’ met flexibele werkplekken, kantoren en vergaderzalen. Illustratie | Reno-Art
Het kantoorgebouw mocht een eyecatcher zijn omdat het vlak bij de E19 ligt en dus per definitie sterk in het oog springt. Illustratie | Reno-Art
Aan de voorzijde van het perceel bevinden zich twee retailpanden van respectievelijk 1600 en 1000 m², die met hun grote glasgevel naar de straat gericht zijn. Illustratie | Reno-Art
In het ‘self storage’-complex van STORO kunnen derden opslagruimte huren voor hun privégoederen. Illustratie | Reno-Art
De gevels van de kmo-units zijn uitgerust met strakke zwarte, microgeribde sandwichpanelen. Illustratie | Reno-Art

Files, vertragingen en verkeersopstoppingen door werken, ongevallen of andere euvels: voor mensen die vanuit de Noorderkempen naar Antwerpen, Brussel of de rest van Vlaanderen pendelen, was het in het verleden haast dagelijkse kost. Nu flex- en telewerk tot het ‘nieuwe normaal’ behoren, komt Ring at Work (Architectenbureau Frank Joosen) dan ook als geroepen. Er is echter meer dan het fraaie BEN-kantoor langs de E19, want op dezelfde site werden ook twee retailpanden, een opslaggebouw en drie kmo-units opgetrokken.

Flexwerk is een trend die niet meer te negeren is. In heel Vlaanderen schieten de coworkingspaces als paddenstoelen uit de grond. Met Ring at Work heeft ook Brecht sinds kort zijn eigen ‘businesscenter’ met flexibele werkplekken, kantoren en vergaderzalen. Bouwheer Reno-Art nam er zelf zijn intrek en ging daarnaast in zee met flexwerkaanbieder Regus, dat vooral mikt op startende ondernemers, zelfstandigen en werknemers van (inter)nationale bedrijven die de files naar Antwerpen willen vermijden en/of dichter bij huis willen werken. Dat Ring at Work aan het op- en afrittencomplex van de E19 en op wandelafstand van het treinstation Noorderkempen gelegen is, maakt dat het predicaat ‘strategische locatie’ zeker niet uit de lucht gegrepen is.

 

Hybride bouwprogramma

Ring at Work groepeert naast circa 1800 m² kantoren ook nog 2600 m² retail en 2300 m² kmo- en opslagruimte. Het multifunctionele complex is ontworpen door Architectenbureau Frank Joosen. “Het was even puzzelen om het hybride bouwprogramma optimaal te kunnen inpassen in de ruimtelijke uitvoeringsplannen die van toepassing zijn op de site (RUP De Ring en RUP Centrum Brecht)”, zegt de gelijknamige architect-zaakvoerder. “Aan de voorzijde van het perceel bevinden zich twee retailpanden van respectievelijk 1600 en 1000 m², die met hun grote glasgevel naar de straat gericht zijn. Het aanpalende kantoorgebouw heeft twee ‘voorgevels’: een semitransparante façade die geënt is op de brug met de op- en afritten van de autostrade en een vliesgevel die gericht is naar de Ringlaan. Dit volume mocht een eyecatcher zijn omdat het vlak bij de E19 ligt en dus per definitie sterk in het oog springt. Gezien het talud van de brug hebben we gekozen voor een grotere bouwhoogte (drie kantoorniveaus), met een witte uitkraging als architecturale kers op de taart en een deels overdekt dakterras op de tweede verdieping. Tot slot is er ook nog sprake van drie kmo-units en een ‘self storage’-complex van STORO (twee bouwlagen van elk 780 m²), waar derden opslagruimte kunnen huren voor hun privégoederen.”

 

"De gebouwen op de Ring at Work-site kregen een eigen architecturale stempel naargelang hun functie en ligging"

 

Eenheid in verscheidenheid

Het materiaalgebruik is al even veelzijdig als het bouwprogramma van Ring at Work. De volumes kregen een eigen architecturale stempel naargelang hun functie en ligging. “De gevels van het kantoorvolume zijn bekleed met donkergrijze gelijmde gevelsteen, terwijl de uitkragende topverdieping is ingepakt met voorgevormde witte sandwichpanelen, die voor een intrigerend visueel contrast zorgen. Ook de voorgevel van het STORO-gebouw is bekleed met vlakke witte sandwichpanelen, terwijl de overige gevels – net zoals de kmo-units en de zij- en achterkant van de retailpanden – zijn uitgerust met strakke zwarte, microgeribde sandwichpanelen”, vertelt Gunther Vranken, projectleider bij ASK Romein. “In structureel opzicht is er eveneens sprake van een gemengde materialisatie. Het kantoorvolume is opgevat als een hybride beton- en hout- en staalbouw, met een betonnen basisstructuur, een staalstructuur in het dak en CLT-dakpanelen. De kmo-units en het STORO-gebouw hebben een staalstructuur en in de retailpanden vormen houten spanten dan weer een warm tegenwicht voor de industriële betonstructuur. Je kan dus gerust spreken van eenheid in verscheidenheid, waarbij we eens te meer bewezen hebben dat we van vele markten thuis zijn”, concludeert Gunther Vranken.

 

Energiezuinig karakter

Onder meer qua afwerkingsgraad, luchtdichtheid en detaillering lag de lat behoorlijk hoog. “De zonwering is bijvoorbeeld volledig geïntegreerd in de raamgehelen. Dat is niet zo vanzelfsprekend, maar het resultaat mag er wezen”, vindt Gunther Vranken. Ook Frank Joosen blikt tevreden terug: “We moesten met allerlei verschillende materialen aan de slag, maar dat maakte het net leuk. Bovendien heeft Ring at Work een zeer energiezuinig karakter, met dank aan een geothermische installatie met een BEO-veld en warmtepompen, geïntegreerde zonwering, veel aandacht voor luchtdichtheid enzovoort. We hebben alleen nog maar positieve reacties ontvangen, dus dat spreekt boekdelen!”

GERELATEERDE DOSSIERS