Doorzoek volledige site
14 januari 2021 | TIM JANSSENS

Frisse onderwijsarchitectuur voor Noord-Limburgse jeugd

De nieuwbouw van de kersverse Juniorcampus is 6000 vierkante meter groot en telt vier bouwlagen. Illustratie | Jeroen Reynders – Q-BUS Architectenbureau
De combinatie van lichte steenstrips, subtiele kleuraccenten en slanke zwarte raampartijen zorgt voor een strak, maar speels gevelbeeld. Illustratie | Jeroen Reynders – Q-BUS Architectenbureau
Door de nieuwbouw haaks tussen het bestaande collega en de sporthal te plaatsen, komt het historische gebouw nog beter tot zijn recht. Illustratie | Jeroen Reynders – Q-BUS Architectenbureau
De architecten ontwierpen een licht, helder en leesbaar gebouw. Illustratie | Jeroen Reynders – Q-BUS Architectenbureau
De monumentale traphal met grote lichtstraten zorgt voor een groot ruimtegevoel. Illustratie | Jeroen Reynders – Q-BUS Architectenbureau

De WICO-scholengroep in Pelt voerde in de aanloop naar dit schooljaar een grondige reorganisatie door. Via de realisatie van een fraai nieuwbouwvolume vormde ze de site van het Sint-Hubertuscollege om tot een Juniorcampus voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Dankzij het strakke, hedendaagse ontwerp van Q-BUS Architectenbureau heeft het gebouw een eigen identiteit, al zijn er ook enkele leuke architecturale knipogen naar de bestaande onderwijsinfrastructuur in verwerkt. Bovendien is het project een absoluut schoolvoorbeeld op het vlak van BIM.

Het Sint-Hubertuscollege in Neerpelt werd in 1910 opgericht en heeft dus al een lange geschiedenis achter de rug. Sinds 2009 is het voorste deel van het gebouw beschermd als monument, inclusief de neogotische kapel met monumentale glasramen. Aan de achterzijde maakten enkele aangebouwde delen plaats voor een gloednieuw balkvolume, dat zich knus tussen het bestaande college en de sporthal nestelde. Alle jongeren van Noord-Limburg zullen er voortaan hun eerste stappen in het secundair onderwijs zetten. Om oud en nieuw harmonieus in elkaar te laten overvloeien, wordt het historische gebouw binnenkort ook nog opgewaardeerd met een groene speelplaats.

 

Fris, helder en leesbaar

De nieuwbouw van de kersverse Juniorcampus is 6000 vierkante meter groot en telt vier bouwlagen. Hij biedt plaats aan twaalf ruime technieklokalen, dertien klaslokalen, twee leskeukens, drie labo’s, een lerarenkamer en een ZLW-lokaal. Het ontwerp is van de hand van Q-BUS Architectenbureau, dat een overkoepelend masterplan uittekende om de uitbreiding optimaal in te bedden. “Door de nieuwbouw haaks tussen het bestaande collega en de sporthal te plaatsen, komt het historische gebouw nog beter tot zijn recht, wordt de nieuwe speelplaats uitstekend omsloten en verloopt de circulatie op de campus voortaan veel gestroomlijnder, aangezien er sprake is van afzonderlijke ingangen voor de leerlingen, de leerkrachten en de sporthal. Dit alles bevordert de leefbaarheid en kwaliteit van de site”, klinkt het. “Vermits de school bestemd is voor meer dan zevenhonderd jonge leerlingen, was het van belang om een fris, helder en leesbaar geheel te realiseren, zodat ze er zich meteen mee kunnen identificeren. We opteerden voor een compact gebouw met twee basisvolumes: een balk met drie verdiepingen en een twee gelijkvloerse uitbouwen met onder meer de eetzaal. Het gelijkvloers sluit aan op een overdekte speelplaats en herbergt alle publieke functies. Het heeft een open vormgeving (onder meer dankzij vliesgevels en de integratie van een monumentale traphal met grote lichtstraten), in tegenstelling tot de verdiepingen, die iets geslotener zijn opgevat en minder interactie zoeken met de omgeving. De combinatie van lichte steenstrips, subtiele kleuraccenten en slanke zwarte raampartijen zorgt voor een strak, maar speels gevelbeeld.”

 

“Vermits de school bestemd is voor meer dan zevenhonderd jonge leerlingen, was het van belang om een fris, helder en leesbaar geheel te realiseren”

 

Doordacht kleurenspel

“In constructief opzicht bestaat het gebouw uit een prefabbetonskelet (wanden, kolommen, balken, trappen, predallen, welfsels …), aangevuld met enkele metselwerkwanden”, vertelt Kathleine Housmans van hoofdaannemer Willemen Construct. “Het gros van de ruimtelijke indeling gebeurde met behulp van niet-dragende gyprocwanden, wat meer flexibiliteit garandeert met het oog op toekomstige herinrichtingen. In de technieklokalen zijn polybetonvloeren gelegd en in de rest van het gebouw rubbervloeren. De gevel is bekleed met een combinatie van beigegrijze steenstrips en grijze en oranje vezelcementplaten. Ter hoogte van de overdekte speelplaats rust het balkvolume op palen en is er tevens sprake van een oranje polybetonvloer en dito tussenwanden. De oranje elementen sluiten visueel aan bij de look-and-feel van het historische gebouw, terwijl de grijstinten naar de sporthal verwijzen. Het aluminium schrijnwerk en de bijbehorende aluminiumplaten zijn in het zwart uitgevoerd en contrasteren dus mooi met de gevelbekleding. De daken van de gelijkvloerse uitbouwen zijn afgewerkt met een groendak en een terras dat aansluit op de lerarenkamer. Op het dak van het balkvolume zijn dan weer zonnepanelen geplaatst.”

 

De meerwaarde van BIM

Bij de realisatie van de Juniorcampus maakten Q-BUS Architectenbureau, Willemen Construct en heel wat andere betrokken partijen (studiebureaus, nevenaannemers, onderaannemers voor prefabbeton …) op een doorgedreven manier gebruik van de BIM-methodiek. “Alles werd in één collectief 3D-model gegoten, waardoor de doorlooptijd erg kort was. Het was een intensief traject, maar de samenwerking liep op wieltjes. We hanteren BIM sinds 2016 in al onze projecten en merkten dat het ook hier het uitvoeringsproces optimaliseerde. En last but not least: de eindafrekening bleef onder de oorspronkelijke kostprijsraming”, benadrukken de architecten. Ook voor Willemen Construct was de vlotte BIM-samenwerking een schot in de roos: “Het maakte ons werk makkelijker – we hoefden de exacte hoeveelheden maar te deduceren uit het BIM-model – en stelde ons in staat om doorgedreven clashcontroles uit te voeren, waardoor we alle problemen konden oplossen vooraleer ze zich op de werf konden voordoen”, zegt Kathleine Housmans, die ook de BIM-coördinatie op zich nam. “Aangezien iedereen in alle transparantie en vertrouwen heeft samengewerkt, zorgden de planwijzigingen niet voor verwarring en zijn de werken zeer vlot verlopen. De Juniorcampus in Pelt was dan ook een schoolvoorbeeld van BIM. Zelfs in die mate dat de werf- en projectleider voortaan alle bouwprojecten op deze manier zouden willen aanpakken!”

GERELATEERDE DOSSIERS