Doorzoek volledige site
15 januari 2021

Historisch PMS-pand vlakbij Leieboorden in Kortrijk krijgt nieuwe bestemming (Govaert & Vanhoutte Architects)

Illustratie | Global Estate Group
Illustratie | Global Estate Group

Op het President Rooseveltplein in Kortrijk komen binnenkort vijf nieuwe appartementen in het vroegere gebouw van het PMS, het huidige CLB. Het oorspronkelijke pand kreeg vorm in 1970, maar staat al enkele jaren te verkommeren. Met de toekomstige invulling, vijf luxeappartementen, gaat de geschiedenis van het pand niet verloren, verzekert de West-Vlaamse projectontwikkelaar Global Estate Group. In plaats van het gebouw volledig te slopen en te vervangen door een nieuwbouw, koos de projectontwikkelaar bewust voor een reconversie naar een ontwerp van Govaert & Vanhoutte Architects en interieurarchitecte Stephanie Laporte

In de vroegere gebouwen van het PMS op het President Rooseveltplein in Kortrijk verrijzen binnenkort vier nieuwe appartementen en een duplex penthouse. Het modernistische kantoorgebouw is een oorspronkelijk ontwerp van Poly Scherpereel, de architect die ook tal van neoclassicistische stadswoningen heeft uitgetekend in het centrum. Het pand kreeg vorm in 1970 en was tot begin de jaren ‘90 de plek voor het PMS (vandaag het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, CLB). Daarna was onder andere het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) er gevestigd, maar sinds enkele jaren stond het gebouw te verkommeren. 

Daar komt nu verandering in. In november startten de afbraakwerken en daarna wordt het modernistische pand getransformeerd in een duurzaam, energiezuinig en instapklaar appartementencomplex. Het gebouw - dat ‘Residence Roosevelt 12A’ wordt gedoopt - wordt niet volledig gesloopt. Enkele kenmerkende onderdelen, zoals de gevel, worden bewaard. Zo zetten we in op duurzaam bouwen en houden we tegelijk vast aan de historische elementen van het pand”, klinkt het bij Global EstateGroup. Het nieuwe ontwerp is van de hand van Govaert & Vanhoutte Architects. Voor het interieur wordt samengewerkt met de interieurarchitecte Stephanie Laporte. 
 

Brutalisme

Het pand, gelegen aan het statige President Rooseveltplein, is een gesloten bebouwing bestaande uit zes bouwlagen met een teruggetrokken dakverdieping. De voorgevel van het pand wordt getypeerd door een brutalisme-architectuur met een strakke geometrie, opgebouwd uit een uitspringend betonkader op de verdiepingen met daarin schuin geplaatste lamellen.


Duurzaam verbouwen

“De duurzame renovatie van het pand en voldoende lichtinval garanderen voor de achterliggende leefruimtes aan de straatzijde, waarbij de kwaliteiten van het bestaande gebouw gerespecteerd worden, bleken de grootste uitdagingen. Gezien de aard van de verbouwingswerken waarbij alle technische installaties worden vervangen en de buitenschildelen geïsoleerd worden, is het eisenpakket van een ingrijpende energetische renovatie van toepassing. Daarnaast was ook het integreren van een inpandige buitenruimte per verdieping aan het Rooseveltplein niet vanzelfsprekend”, klinkt het bij Govaert & Vanhoutte Archiitects.

“Het Rooseveltplein met zijn groene karakter en hoogstammige bomen is een toplocatie in hartje Kortrijk, op wandelafstand van de Grote Markt en vlakbij de nieuw aangelegde Leieboorden. Het project is een mooi voorbeeld van herbestemming en een duurzame vorm van bouwen. Ook het interieur van de appartementen is gedetailleerd en instapklaar uitgewerkt.”

GERELATEERDE DOSSIERS