Doorzoek volledige site
18 januari 2021

Commissie geeft startschot voor 'nieuw Europees Bauhaus'

Illustratie | Pixabay

De Europese Commissie heeft maandag een nieuw initiatief in de steigers gezet om de Green Deal te realiseren, de economische groeistrategie waarmee ze de Europese Unie wil verduurzamen. Met het 'nieuw Europees Bauhaus' wil ze de brug slaan tussen kunst en cultuur enerzijds en wetenschap en technologie anderzijds, om creatieve oplossingen voor dagelijkse problemen te vinden.

Europees Commissievoorzitter kondigde het nieuwe Europese Bauhaus aan tijdens haar State of the Union in september vorig jaar. Ze sprak toen al van "een ruimte waarin architecten, kunstenaars, studenten, ingenieurs en ontwerpers samen scheppend werk verrichten", een duidelijke verwijzing naar de Bauhaus-school van Walter Gropius honderd jaar geleden.

De Commissie lanceert nu de ontwerpfase van haar initiatief. Op een speciaal daarvoor ontworpen website kunnen kunstenaars, ontwerpers, ingenieurs, wetenschappers, ondernemers, architecten, studenten en andere geïnteresseerden hun ideeën delen. Zij zullen in contact gebracht worden met organisaties die een grote bijdrage willen leveren.

In het najaar zullen dan de oproepen om voorstellen in te dienen worden gepubliceerd. De Commissie wil Europese financiering inzetten om op minstens vijf locaties in de EU ideeën van het nieuw Europees Bauhaus uit te voeren. Bij wijze van voorbeeld zal de Commissie de komende maanden al prijzen uitreiken aan bestaande voorbeelden van integratie, "die een bron van inspiratie kunnen zijn voor discussies over onze leefomgeving en de transformatie daarvan".

GERELATEERDE ARTIKELS