Doorzoek volledige site
18 januari 2021 | TIM JANSSENS

Showroom met ecologische houtstructuur in Wijnegem

“Het is de eerste keer dat we een volledige houten gebouwconstructie realiseren”, aldus projectleider Gunther Vranken. Illustratie | Lucid - ASK Romein
In de nieuwe showroom van Buga-Auto worden paradepaardjes van Fiat, Alfa Romeo en Jeep uitgestald. Illustratie | Lucid - ASK Romein
Simultaan met de showroom werd even verderop ook een nieuw servicecenter opgetrokken. Illustratie | Lucid - ASK Romein
Het servicecenter heeft een gemengde beton-staalstructuur. Illustratie | Lucid - ASK Romein

Aan ambitie geen gebrek bij Buga-Auto. Het bedrijf sloeg immers twee vliegen in één klap: een gloednieuw servicecenter langs de Merksemsebaan in Wijnegem én een exclusieve showroom aan de nabijgelegen Krijgsbaan, ontworpen door BULK architecten. Dat de showroom is opgetrokken in een ecologische houtstructuur, maakt deze dubbelslag eens zo bijzonder.

Buga-Auto heeft grootse plannen. Het bedrijf wil zijn klanten immers een gespecialiseerde service bieden om nog beter tegemoet te komen aan hun individuele behoeften en verlangens. Vandaar dat het op een vlot bereikbaar perceel, langs de Merksemsebaan in Wijnegem, een kersvers servicecenter liet bouwen, waar klanten niet alleen terechtkunnen voor onderhoud en herstel van benzine-, diesel-, CNG- en lpg-wagens, maar waar ook auto’s met hybride, elektrische en andere innovatieve aandrijvingen kunnen worden geïnspecteerd. Een boogscheut verderop, vlak naast de Buga-garage aan de Krijgsbaan in Wijnegem, heerst evenzeer heel wat bedrijvigheid, want daar verrees op zijn beurt een performante showroom waar paradepaardjes van Fiat, Alfa Romeo en Jeep zullen worden uitgestald.

 

Ecologische overwegingen

Het servicecenter en de showroom werden simultaan gerealiseerd door ASK Romein, dat deze opvallende uitdaging met veel plezier aanging. “Het zijn twee gebouwen met een eigen karakter: enerzijds een garage met een gemengde beton-staalstructuur, anderzijds een toonzaal die integraal uit een ecologische houtstructuur bestaat”, vertelt projectleider Gunther Vranken. “De showroom heeft twee bouwlagen en is uniek in zijn soort. Aanvankelijk zou het een klassieke betonstructuur worden, maar in de loop van het voortraject is de bouwheer uit ecologische overwegingen overgeschakeld op hout. We hadden in het verleden al wel hybride beton-houtstructuren opgetrokken, maar het was de eerste keer dat we een volledige houten gebouwconstructie realiseerden – niet alleen spanten, maar ook kolommen, vloerliggers … De achtergevel is bekleed met geïsoleerde betonpanelen, de voorgevel is ingevuld met verdiepingshoge glaspartijen en het volume is overkapt met een steeldeck.”

 

"De showroom bestaat integraal uit een ecologische houtstructuur en is dus uniek in zijn soort"

 

Fijne zeldzaamheid

Een houtstructuur vergt een andere benadering dan een beton- of staalstructuur, benadrukt Gunther Vranken. “We hebben ons daar dus eerst wat in moeten verdiepen. Aan de linkerzijde is er ook een betonnen luifel aan vastgehangen, dus het vergde wel wat rekenwerk om dat stabiliteittechnisch op punt te stellen. De structuur was op vijf à zes weken tijd gemonteerd, dus alles is prima verlopen. Aangezien zo’n houten constructie toch wat duurder uitvalt dan een klassieke beton- of staalstructuur, is het een echte zeldzaamheid binnen het segment waarin we actief zijn. Het is wel fijn dat we zo’n ‘specialleke’ kunnen toevoegen aan onze referentielijst. Dit project bewijst eens te meer dat we van vele markten thuis zijn!”

 

Forse vakwerken

Ook de servicegarage is overigens niet alledaags, want de bovenste verdieping bevat een overkraging van 6 meter, die op één betonkolom rust. “Deze kolom heeft bovendien een speciale 3D-vorm: als je in de breedte kijkt, wordt hij breder naarmate de hoogte toeneemt, maar in de lengterichting is het andersom. Bovendien kan er ook geparkeerd worden op het dak, dus ter hoogte van de garage moesten we forse vakwerken (28 meter lang, 13 ton zwaar) plaatsen om alle lasten naar behoren te kunnen opvangen."

GERELATEERDE DOSSIERS