Doorzoek volledige site
18 januari 2021 | TIM JANSSENS

Central Gardens (B2Ai): sociale stadswoningen met een groen tintje

Central Gardens zet maximaal in op groen wonen in een stedelijke omgeving. Illustratie | Antwerpse Bouwwerken
Zes nieuwbouwblokken met verschillende groottes bieden samen plaats aan 134 sociale appartementen. Illustratie | Antwerpse Bouwwerken
De appartementen beschikken elk over een terras met zicht op de gemeenschappelijke groenzones. Illustratie | Antwerpse Bouwwerken
De gevels zijn opgebouwd uit cellenbetonblokken en afgewerkt met crepi. Illustratie | Antwerpse Bouwwerken

Groen wonen vlak bij het centrum of in een binnenstedelijke omgeving: het is de laatste jaren een beproefd succesrecept. Ook Central Gardens in Anderlecht (B2Ai) zet maximaal in op deze gegeerde combinatie. Het project omvat zes blokken met sociale huurappartementen en een halfopen ondergrondse parking, die optimaal zijn ingebed in een groen kader. Bovendien werd er een innovatief investeringsmodel aan gekoppeld om een aantrekkelijke win-winsituatie te creëren.

We doen de waarheid geen geweld aan als we zeggen dat het dichtbebouwde Anderlecht niet meteen een groene oase is. Vandaar dat vooruitstrevende projecten als Central Gardens er eens zo welkom zijn. Het langgerekte wooncomplex kwam in de plaats van een voormalige drukkerij, die volledig werd afgebroken. Zes nieuwbouwblokken met verschillende groottes bieden samen plaats aan 134 sociale appartementen, die een tot vijf slaapkamers tellen, oppervlaktes van 55 tot 115 m² bestrijken en verhuurd worden via de organisatie ‘Logement pour Tous’. Ze beschikken elk over een terras met zicht op de gemeenschappelijke groenzones. Projectontwikkelaars ION en Alphastone – die samen Central Gardens nv oprichtten – maakten het project nog een tikkeltje bijzonderder door het in de markt te zetten als een aantrekkelijk vastgoedproduct, om zo tegemoet te komen aan de vraag naar betaalbare woningen in de Brusselse regio. Particuliere beleggers kregen op die manier een unieke kans om een prima langetermijninvestering te doen, waarbij ze meteen ook hun steentje konden bijdragen aan de creatie van een toegankelijkere woningmarkt. De ondergrondse parking heeft een capaciteit van 105 plaatsen en wordt beheerd door BePark. Zowel de bewoners van Central Gardens als andere Anderlechtenaren kunnen er een parkeerplek huren.

 

“Hoewel het bouwkundige concept van Central Gardens vrij eenvoudig is, had de realisatie van het project heel wat voeten in de aarde”

 

Motelstijl

Central Gardens werd opgetrokken tussen de Weeshuisstraat (niveau -1) en de Obusstraat (niveau 0), waarbij de langgerekte site een hoogteverschil van een volwaardig verdiepingsniveau overbrugt. “Daartussen hebben we de halfopen ondergrondse parking gerealiseerd”, vertelt Dimitry Stockman, projectmanager bij aannemer Antwerpse Bouwwerken (onderdeel van de Eiffage Group). “De draagstructuur van de appartementsblokken bestaat uit premuren, betonnen vloerplaten en dragende kalkzandsteenwanden. In de appartementen is sprake van binnenmuren in gyproc en polybetonvloeren. De gevels zijn opgebouwd uit cellenbetonblokken en afgewerkt met crepi. De wooneenheden beschikken over prefabterrassen en zijn toegankelijk via ‘buitengangen’, die zijn ingekapseld in ter plaatse gestorte betonstructuren. Deze gaanderijen zijn net als de balkons thermisch en structureel losgekoppeld van de hoofdvolumes, wat in zekere zin resulteerde in een Amerikaans ogende ‘motelstijl’. Extensieve groendaken versterken het groene karakter van de site.”

 

Snel schakelen

Hoewel het bouwkundige concept van Central Gardens vrij eenvoudig is, had de realisatie van het project heel wat voeten in de aarde. “Het oorspronkelijke aanbestedingsdossier dateert al van 2012 en door een bestemmingswijziging lag de bouw zelfs twee jaar stil, waardoor we de draad pas eind 2018 opnieuw konden oppikken”, legt Dimitry Stockman uit. “Door de herziening van de plannen waren er heel wat uitvoeringstechnische aanpassingen nodig (aangepaste gevelopbouw, aluminium in plaats van houten schrijnwerk, gevelbekleding in crepi in plaats van houten latwerk …), moest de brandveiligheid herbekeken worden enzovoort. Tegelijkertijd dienden we een strikte planning te hanteren, dus we moesten soms snel schakelen om bepaalde problemen van de baan te krijgen. Voorts was het puzzelen om de gefaseerde uitvoering (eerst de hoofdvolumes, dan de terrasstructuren) en de mix tussen prefab- en ter plaatse gestort beton op punt te stellen. Op 16 november 2020 hebben we de laatste woonblok afgewerkt. Van de coronacrisis hebben we gelukkig relatief weinig hinder ondervonden, want toen de eerste ‘lockdown’ werd afgekondigd, waren we al vrij ver gevorderd met de realisatie van de grootste gebouwen. Enkel bij de bouw van het kleinste volume met drie appartementen heeft het virus ons parten gespeeld, maar ook dat is uiteindelijk op zijn pootjes terechtgekomen. We zijn blij dat het allemaal goed is uitgedraaid!”