Doorzoek volledige site
20 januari 2021 | TIM JANSSENS

Silver Tower: het nieuwe paradepaardje van de Brusselse Noordwijk

De Silver Tower is haast volledig omzoomd door imposante vliesgevels. Illustratie | Ghelamco
De beglaasde ellips van 28 meter breed, 69 meter lang en 137 meter hoog is opgetrokken op een krap bemeten perceel langs het spoor. Illustratie | Ghelamco
Het rijzige silhouet van de Silver Tower drukt zijn stempel op de Brusselse skyline. Illustratie | Wikimedia Commons

Er was een tijd dat het niet zo fijn toeven was in de Brusselse Noordwijk, maar dat is gelukkig al even geleden. Beetje bij beetje wordt de groezelige stationsbuurt van weleer omgetoverd tot een dynamisch stadsdeel waar wonen en werken naadloos in elkaar overvloeien. Met dank aan allerlei vooruitstrevende nieuwbouwprojecten, waarvan de Silver Tower de meest recente telg is. Als nieuwe uitvalsbasis van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en de dienst Fiscaliteit biedt dit rijzige kantoorgebouw plaats aan tweeduizend werknemers. Atelier d’Architecture de Genval en Accarain-Bouillot Architectes Associés ontwierpen de Silver Tower als een beglaasde ellips van 28 meter breed, 69 meter lang en 137 meter hoog.

 

En of de splinternieuwe Silver Tower in hartje Brussel in het oog springt! Wie vanuit het noorden de hoofdstad binnenrijdt – per fiets, per auto of per trein – kan er niet naast kijken. De indrukwekkende kantoortoren van Ghelamco is dan ook een van de hoogste gebouwen van Brussel en bij uitbreiding van heel het land. Ook het markante architecturale concept van Atelier d’Architecture de Genval en Accarain-Bouillot Architectes Associés doet zijn duit in het zakje. Het slanke, ellipsvormige volume is opgetrokken op een krap bemeten perceel en is haast volledig omzoomd door imposante vliesgevels, die de kern van het gebouw liefdevol omarmen en enkele subtiele volumetrische details prijsgeven. De invallende zon en de wisselende seizoenen resoneren met de zilverkleurige façades en zorgen op die manier voor een voortdurend veranderende aanblik.

 

BREEAM Excellent

Binnen in het gebouw primeren comfort en duurzaamheid. De medewerkers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat het complex onlangs omdoopte tot de ‘Iris Tower’, kunnen genieten van een maximale natuurlijke lichtinval en een prachtig zicht op de Brusselse skyline. Aangezien het aantal dragende kolommen zich beperkt tot enkele exemplaren ter hoogte van de gevel, kunnen de 32 kantoorverdiepingen flexibel en modulair worden ingericht. Daarnaast is er sprake van een gelijkvloers met twee mezzanines, dat is opgevat als een transparante sokkel met V-vormige kolommen, en zeven ondergrondse niveaus met parkeergelegenheid, opslagzones en technische ruimtes. De compacte vormgeving, de performante koelinstallatie en reflecterende geanodiseerde vinnen minimaliseren het energieverbruik. De toren kan dan ook pronken met een BREEAM Excellent-certificaat.