Doorzoek volledige site
21 januari 2021

dbv architecten tekent nieuw woonproject Hastrid in eigen stad

Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV
Illustratie | Ciril NV

In Hasselt verrijst vandaag Hastrid, een nieuw woonproject nabij het stadscentrum, aan de buitenzijde van de Groene Boulevard. Het project omvat de reconversie van een bestaand kantoorgebouw en twee nieuwbouwvolumes. De gevel van het kantoorgebouw wordt met zijn dynamische ritmiek de eyecatcher van het project. Projectontwikkelaar Ciril ging voor het ontwerp in zee met het Hasseltse dbv architecten. De uitvoering is in handen van Democo.

Het kantoorgebouw is gelegen aan de Koningin Astridlaan in Hasselt. De twee nieuwbouwvolumes krijgen een plek in het binnengebied tussen de Geraetsstraat, de Bampslaan en de Brendelstraat. In totaal worden er een 60-tal appartementen gecreëerd, bovenop een ondergrondse parking met 91 autoparkeerplaatsen en 118 fietsstaanplaatsen.


Evenwichtsoefening

“De densiteit van de bebouwing combineren met de gewenste openheid en het natuurlijke cachet van het binnengebied was een delicate evenwichtsoefening. Ook het garanderen van de privacy van zowel de bewoners van het eigen project als de omwonenden van de Geraetsstraat was geen sinecure. Beide uitdagingen werden opgelost door de nieuwe volumes in het binnengebied parallel met het kantoorgebouw te ontwerpen”, aldus dbv architecten.

Het kantoorgebouw wordt gestript tot zijn dragend skelet en vervolgens opnieuw ingevuld met 33 starterswoningen. De betonstructuur wordt zichtbaar gelaten en gecomplementeerd met een open houten regelwerk. Het eerste nieuwbouwvolume (22 appartementen) in het binnengebied sluit aan op de bebouwing van de Brendelstraat, waardoor deze verlengd wordt tot in de nieuwe groene long. Het tweede, vrijstaande nieuwbouwvolume (5 appartementen) is geconcipieerd als parkvilla midden in de binnentuin.


Dynamische gevel

Het project integreert zich door zijn traditionele materialisering perfect in zijn omgeving. De gevel van het gerenoveerde kantoorgebouw fungeert met zijn dynamische ritmiek als eyecatcher van het project, en dit dankzij een samenspel van een stijlvol donkergrijs betonskelet, een warm houten open regelwerk en een rustig zandkleurig bakstenen volume.


Groene oase

In projectontwikkeling wordt, terecht, vaak het belang benadrukt van de locatie. Dat is ook hier het geval: het stadscentrum met al zijn faciliteiten ligt letterlijk op wandelafstand, net als het treinstation en andere openbaar vervoersmodi. Het project situeert zich tegelijkertijd aan een belangrijke uitvalsweg. De aanleg van het binnengebied tot een rustige groene oase zorgt voor een aangenaam woonklimaat en vormt de spreekwoordelijke kers op de taart.

GERELATEERDE DOSSIERS