Doorzoek volledige site
21 januari 2021 | TIM JANSSENS

De Faar by Beel verrast met felrode gevels en hoogste tuin van Gent

Met zijn opvallende uiterlijk is De Faar by Beel een nieuw landmark aan de Gentse skyline. Illustratie | De Nieuwe Dokken
Een opvallend kenmerk van De Faar by Beel is de felrode gevelbekleding, die de omgeving letterlijk en figuurlijk kleur geeft. Illustratie | De Nieuwe Dokken
De imposante daktuin van de rooftopvilla’s bestrijkt de twee bovenste verdiepingen. Illustratie | De Nieuwe Dokken

Een hoogte van 50 meter, vuurrode gevelstenen die schitteren in de gloed van de zon én een grote daktuin met uit de kluiten gewassen bomen: De Faar by Beel (Stéphane Beel Architects i.s.m. eld) is een eyecatcher van formaat. Met zijn blinkende façade en rijzige silhouet vormt hij sinds kort het gezicht van De Nieuwe Dokken in Gent, een kersvers stadsdeel met torenhoge ambities. Geen betere manier om deze laatste kracht bij te zetten dan de realisatie van een visueel ankerpunt dat niet alleen opvalt, maar ook verbindt.

Het noorden van Gent zal er binnen afzienbare tijd helemaal anders uitzien. Zo krijgen de Oude Dokken, een spil in de industriële geschiedenis van de stad, een volledig nieuwe bestemming. Een van de voornaamste katalysatoren van deze grootschalige transformatie is woon- en leefproject De Nieuwe Dokken, een hippe buurt langs de Schipperskaai aan de oostzijde van het Handelsdok. Vierhonderd woningen en appartementen, kantoren, horecafaciliteiten, recreatiemogelijkheden, diverse openbare voorzieningen (kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang …): deze ambitieuze ontwikkeling profileert zich als de duurzame stadswijk van de toekomst, zeker gezien de focus op slimme, zachte mobiliteit en efficiënt energiebeheer. Fiets- en voetgangersbruggen (waaronder de bestaande Bataviabrug) leggen de link met het historisch centrum, terwijl karakteristieke havenkranen het industriële verleden in herinnering brengen.

 

Deel van het geheel

De Faar by Beel is het eerste van vier hoogbouwvolumes die samen De Nieuwe Dokken zullen sieren. Bouwheer Schipperskaai Development nv (CAAAP en Van Roey Vastgoed) wilde breken met het traditionele concept van de ‘woontoren’ en gaf Stéphane Beel Architects de opdracht om een luchtig, kleurrijk en multifunctioneel gebouw te ontwerpen. De sokkel herbergt kantoren en commerciële ruimtes. Op de transparante verdiepingsniveaus zijn appartementen en twee ruime duplexpenthouses ingericht. De toren telt veertien verdiepingen en bevindt zich ter hoogte van het punt waar de dokken op hun breedst zijn, zodat de bewoners vanaf hun ruime terrassen uitkijken op een grote waterpartij.

“Er was destijds een masterplan opgemaakt door OMA (het bureau van Rem Koolhaas), dat hoofdzakelijk uitging van een ‘brochettemodel’ – lees: alle gebouwen zouden loodrecht op de kade staan. Het was aan ons om dat inrichtingsplan een architecturale invulling te geven, vertrekkend vanuit het centrale gegeven dat de volledige ontwikkeling een sterke band moest hebben met de stad en het water”, legt Stéphane Beel uit. “De Gentenaars moeten zich het gebouw – en bij uitbreiding de hele buurt – kunnen toe-eigenen. De toren staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een groter geheel en ontleent zijn identiteit daar ook aan.”

 

"De toren staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een groter geheel en ontleent zijn identiteit daar ook aan”

 

Felrode gevelbekleding

Een opvallend kenmerk van De Faar by Beel is de felrode gevelbekleding, die de omgeving letterlijk en figuurlijk kleur geeft. Naargelang de gloed van de zon en de lichtinval vertonen de geglazuurde keramische tegels verschillende schakeringen, schitteringen en tinten. “Rood is een spatieuze kleur, die symbool staat voor het leven dat de toren in zich draagt en die een zekere eenheid creëert”, aldus Stéphane Beel. “Met zijn opvallende verschijning verzamelt De Faar de hele ontwikkeling om zich heen en zal hij de rest van de nieuwe wijk als het ware ‘naar boven tillen’. De rode schil verwijst ook naar de traditionele baksteen van de Oude Dokken, al hebben we bewust geopteerd voor een glanzende afwerking om een al te doffe uitstraling te vermijden. De combinatie van de kleur en de blinkende toplaag zorgt voor het juiste effect. En aangezien het om een dunne, gebakken aardetegel gaat, die verlijmd is op een geventileerde, weerbestendige plaat, winnen we overal al snel 10 centimeter in vergelijking met een alternatieve, dikkere schil.”

 

Daktuin als kroon op het werk

Een andere unieke eigenschap van de nieuwe toren is de imposante daktuin van de rooftopvilla’s, die de twee bovenste verdiepingen bestrijkt. Landschapsbureau Pauwels ging op zoek naar compacte, duurzame boomsoorten die goed gedijen op hoogte. Een 5 meter hoge den, esdoorn en schijniep, die in imposante plantenbakken met speciaal substraat geplaatst zijn, geven de kruin van De Faar by Beel een groen tintje – een leuke knipoog naar het duurzame karakter van De Nieuwe Dokken. Ook struiken, klim- en hangplanten, siergrassen, varens en bolgewassen doen hun duit in het zakje. De daktuin zorgt niet alleen voor een interessant visueel contrast, maar creëert tevens een zekere rust en ademruimte. Als alles goed gaat, nemen de eerste bewoners in maart hun intrek in dit nieuwe landmark aan de Gentse skyline, dat in het verlengde ligt van Het Dek (het lagere wooncomplex aan de waterkant). Vervolgens is het uitkijken naar de realisatie van de andere blikvangers van De Nieuwe Dokken: Pergola, Bijoux en Dubbeltuupe.