Doorzoek volledige site
21 januari 2021

Appartementencomplex RIVA is op en top duurzaam

Illustratie | © Ingenium
Illustratie | architectesassoc+

Vlakbij het water en op een boogscheut van de historische site Tour en Taxis ligt het in 2020 voltooide appartementsgebouw Riva, ontworpen door architectesassoc⁺, in samenwerking met Ingenium als studiebureau. Dit appartementencomplex van circa 15.000m² bovengrondse oppervlakte omvat 139 appartementen en een 5 tal casco ruimtes welke verdeeld zijn over 3 blokken. Deze 3 blokken staan op een gemeenschappelijke ondergrondse bouwlaag van een 5.500m² bestaande uit: parking, bergingen en technische lokalen. Tussen de 3 blokken wordt momenteel door Stad Brussel de nieuwe Suzan Danielbrug gebouwd welke de Havenlaan zal verbinden met de Willebroekkaai voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer.

Voor de productie van de centrale verwarming en het sanitair warm water voor de appartementen staan maar liefst 69 vacuümbuis zonnecollectoren in, welke ondersteund worden door condenserende aardgasketels. Deze zonnecollectoren, met een totale bruto oppervlakte van 225m² en een totaal geïnstalleerd vermogen van 255kW, leveren een totaal aan hernieuwbare energie van circa 116.000kWh op jaarbasis.

Elk van de 3 blokken beschikt over zijn eigen zonneboilerinstallatie met groot buffervolume welke ofwel door de vacuümbuiscollectoren op zonnige dagen ofwel door de centrale stookplaats op bewolkte dagen wordt opgewarmd.

De warmteverdeling naar de appartementen gebeurt vervolgens met een combilus. Ieder appartement is uitgerust met een etagestation waarin het sanitair warm water en het cv water voor het appartement wordt aangemaakt. In het etagestation wordt ook per appartement de hoeveelheid verbruikte warmte gemeten waarmee de afrekening kan gemaakt worden.

Verder zijn de appartementen uitgerust met individuele luchtgroepjes type D met warmteterugwinning welke instaan voor de ventilatie. Dit alles, samen met de luchtdichte en goed geïsoleerde buitenschil zorgt ervoor dat de appartementen voldoen aan de geldende EPB eisen.