Doorzoek volledige site
21 januari 2021

Tijdloze uitstraling voor nieuw uitvaartcentrum in Berlare (Transform Architectuur)

Illustratie | Transform Architectuur
Illustratie | Transform Architectuur
Illustratie | Transform Architectuur
Illustratie | Transform Architectuur
Illustratie | Transform Architectuur
Illustratie | Transform Architectuur

Uitvaarten De Ras wenst zijn activiteiten verder uit te bouwen. Met een nieuwe vestiging in Berlare zet het uitvaartcentrum volop in op groei. Dit gemengd project op een moeilijk perceel biedt een antwoord op deze ambities. Transform Architectuur ontwierp een gebouw dat op het gelijkvloers wordt ingericht als uitvaartcentrum met twee rouwkamers en een ontmoetingsruimte. Op de verdieping worden twee ruime doorzonappartementen voorzien met terrassen aan de voor- en achtergevel.

Er is een spanningsveld tussen het introverte karakter van een uitvaartcentrum enerzijds en het openbare leven anderzijds. Om een gepast antwoord te vinden op dit spanningsveld wordt de gevel ingezet als middel om de invloeden van buitenaf te filteren. Via een compositie van open delen (inkom, terrassen) en gesloten delen (rouwcafé, logistieke ruimtes, garage) ontstaat een krachtig gevelconcept dat discretie koppelt aan levendigheid.

De mix van functies, wonen en uitvaartcentrum, vraagt ook de nodige aandacht bij het ontwikkelen van het ruimtelijk schema. Door de terrassen inpandig te voorzien verzoenen de ontwerpers de levendigheid van het wonen met het introverte karakter van het uitvaartcentrum.
 

Gevel als blikvanger

Dé blikvangers zijn natuurlijk de grote gevelelementen in zichtbeton. Ze brengen rust in de gevelcompositie maar geven het geheel toch een unieke uitstraling. De combinatie met natuurlijk vergrijzend hout en zwarte gevelelementen is sober en tijdloos en past bijzonder goed bij een uitvaartcentrum.



Groenintegratie

De site wordt achteraan begrensd door een grillige perceelsgrens met tuinmuur. In het ontwerpvoorstel worden deze tuinmuren ingezet als volwaardig ruimtelijk element. De tussenruimte wordt ingericht als patio’s die zorgen voor groen en indirect daglicht.


Futureproof

In het ontwerp werd grondig nagedacht over een langetermijnvisie voor het gebouw. Hoewel het gebouw momenteel als uitvaartcentrum zal worden uitgebaat is er reeds rekening gehouden met een eventuele andere invulling in de toekomst. Grote verdiepingshoogtes, twee aparte ingangen op het gelijkvloers, geen enkele dragende scheidingswand op de verdieping, zorgen ervoor dat het gebouw futureproof is. Ook dat is duurzaamheid.