Doorzoek volledige site
25 januari 2021 | TIM JANSSENS

Karmel by C: klooster wordt woonerf (ARCH & TECO)

Het ontwerp van het drielagige assistentiewoningencomplex is geïnspireerd op de vierkante vormgeving en de karakteristieke materialisatie van het voormalige klooster. Illustratie | ARCH & TECO - DVH Photography
De combinatie van rood-oranje genuanceerde bakstenen, inpandige terrassen en verticaal gestapelde niveaus staat garant voor een massief gevelbeeld met een subtiele dynamiek. Illustratie | ARCH & TECO - DVH Photography
Het L-vormige appartementsgebouw toont een heel ander gelaat dan het assistentiewoningencomplex. Illustratie | ARCH & TECO - DVH Photography
De sokkel van het appartementsgebouw is bekleed met grijze natuursteen, terwijl de gevels van de eerste en de tweede verdieping zijn afgewerkt met witte buitenbepleistering. Illustratie | ARCH & TECO - DVH Photography
De authentieke ommuring is grotendeels bewaard gebleven, als stille getuige van het monumentale kloosterverleden. Illustratie | ARCH & TECO - DVH Photography
Dankzij een netwerk van wandelpaadjes kan ook het brede publiek het fraaie binnengebied ontdekken. Illustratie | ARCH & TECO - DVH Photography

In heel België wachten tientallen leegstaande en/of verloederde kloostergebouwen en -sites op afbraak of een tweede leven. In Sint-Niklaas voegde Cordeel de daad bij het woord, want het toverde het complex van de zusters karmelietessen om tot een hedendaagse residentiële ontwikkeling. ‘Karmel by C’ groepeert 75 woonentiteiten en is ontworpen door ARCH & TECO, dat streefde naar eenvoud en sereniteit. Een gepast eerbetoon aan de rijke religieuze geschiedenis van de plek.

Het is intussen zeven jaar geleden dat de zusters karmelietessen de deur van hun voormalige slotklooster in hartje Sint-Niklaas definitief achter zich dichttrokken (2014). Aangezien het niet haalbaar was om de bestaande gebouwen te transformeren tot hedendaagse woningen, besloot bouwheer-hoofdaannemer Cordeel enkel de kapel te behouden en de rest van het klooster te slopen. De gerenoveerde kapel zal binnenkort vijf grondgebonden eengezinswoningen huisvesten, terwijl de overige bebouwing plaatsmaakte voor een wooncomplex met 37 assistentiewoningen. In de kloostertuin verrees een tweede nieuwbouwvolume met 33 appartementen. Beide nieuwbouwvolumes omvatten ook een ondergrondse parking.

 

Knipoog naar het verleden

Het ontwerp van het drielagige assistentiewoningencomplex is geïnspireerd op de vierkante vormgeving en de karakteristieke materialisatie van het voormalige klooster. ARCH & TECO vrijwaarde de binnentuin en koppelde de assistentiewoningen aan een centrale pandgang. De combinatie van rood-oranje genuanceerde bakstenen, inpandige terrassen en verticaal gestapelde niveaus staat garant voor een massief gevelbeeld met een subtiele dynamiek. Het L-vormige appartementsgebouw toont een heel ander gelaat. De sokkel is bekleed met grijze natuursteen, terwijl de gevels van de eerste en de tweede verdieping zijn afgewerkt met witte buitenbepleistering. Het teruggetrokken vierde niveau is dan weer omzoomd met zwart houten latwerk en overkapt met een witte luifelstructuur. Dit creëert een horizontaal effect, waardoor het geheel licht en toegankelijk oogt. Alle appartementen zijn maximaal georiënteerd naar de binnentuin.

 

Integratie in stedelijk weefsel

Via een eenvoudige, maar doeltreffende look-and-feel verzoent Karmel by C hedendaagse architectuur en functionaliteit met de rust en de sereniteit die de site altijd al getypeerd heeft. Om de beslotenheid van het oorspronkelijke kloostercomplex te doorbreken, het nieuwe woonerf optimaal in te bedden in het stedelijk weefsel en de centrale groenzone doorwaadbaar te maken, zetten de architecten resoluut in op interactie met de omgeving. Vanaf een pleintje voor de gerenoveerde kapel vertrekt een netwerk van wandelpaadjes, zodat ook het brede publiek het fraaie binnengebied kan ontdekken. Desondanks is de authentieke ommuring grotendeels bewaard gebleven, als stille getuige van het monumentale kloosterverleden.