Doorzoek volledige site
27 januari 2021

Zelf de luchtkwaliteit in huis meten met de Renson Sense

Illustratie | Renson
Je kan alle parameters in real time volgen via de bijbehorende app op je smartphone én ook de historiek oproepen. Illustratie | Bongkarn Thanyakij
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson
Illustratie | Renson

In onze goed-geïsoleerde huizen ademen we constant vervuilde lucht in en dat is vaak niet gezond. Om mensen bewust te maken van de luchtkwaliteit ontwikkelde Renson de Renson Sense, een slimme CO2-meter waarmee je zelf de luchtkwaliteit in huis kunt meten. De Sense geeft visueel aan wanneer de lucht in huis slecht is en er geventileerd moet worden.

Onderzoek heeft aangetoond dat we minstens 90% van onze tijd binnen doorbrengen: thuis, op kantoor, in school… Deze leefomgevingen zijn erop voorzien om ons veilig en beschut te doen voelen. In die gedachte werden gebouwen de laatste 20 jaar steeds beter geïsoleerd, want zo zorgen we ervoor dat we - zonder veel te moeten verbruiken - onze woningen behaaglijk warm houden. De slinger is echter té ver doorgeslagen. Onze leefomgevingen zijn veranderd in ‘luchtdichte dozen’, waar geen lucht meer binnen en buiten kan, en dat is een groot probleem! 

 

Slechte luchtkwaliteit in huis, hoezo? 

Veel mensen zijn in de vaste overtuiging dat de lucht buiten ongezonder is dan de lucht binnen, maar niets is minder waar. Onze binnenlucht zit vol CO2 (dit is een stof die voorkomt in de lucht die we uitademen), vocht en VOS (vluchtige organische stoffen), die de gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen. Die stoffen komen in de lucht terecht als we koken, als we kaarsen aansteken, via de verf op onze muur, het vernis van onze meubels… VOS kunnen leiden tot vermoeidheid en migraine op korte termijn, en kunnen kankerverwekkend zijn op langere termijn. Zonder dat we het beseffen hebben deze schadelijke stoffen een grote impact op ons comfort en welbevinden. 

Iedereen gaat ervan uit dat onze woningen en leefomgevingen ‘safe havens’ zijn, waar we gezond kunnen leven en waar onze oogappels in alle veiligheid kunnen opgroeien, maar dit strookt helaas niet met de realiteit. Sinds bekend raakte dat Covid-19 zich ook via de lucht verspreidt, benadrukken vele gerenommeerde virologen dat het levensbelangrijk is om de binnenlucht in onze scholen, kantoren en huizen voldoende te verversen om het risico op verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor is het besef gegroeid dat de kwaliteit van de lucht die we inademen goed moet zijn. 

 

Vervuilde binnenlucht in gebouwen, je ziet en ruikt het niet

Dit beseffen is een eerste stap, maar daarbij worden we met nog een ander probleem geconfronteerd en dat is dat je slechte lucht niet kunt zien of ruiken. Als de kwaliteit van de lucht in een binnenomgeving achteruit gaat, dan hebben we daar totaal geen idee van. Dat is de reden waarom de Renson Sense ontwikkeld werd. 

De Sense bevat sensoren die de luchtkwaliteit in je woning voortdurend monitoren. De voornaamste parameter die de Sense in het oog houdt, is het CO2-gehalte in de woning. Als dit te sterk stijgt, zal de Sense dit opmerken en visueel aangeven. Is de lucht gezond, dan licht de meter blauw op. Is de hoeveelheid CO2 tussen de 800 en 1200 ppm (parts per million), dan wordt de Sense oranje, wat geïnterpreteerd moet worden als een waarschuwing dat de lucht slechter aan het worden is. Kleurt de Renson Sense rood, dan wil dit zeggen dat de hoeveelheid CO2 de maximale waarde van 1200 ppm overschreden heeft. In dat geval moet de woning zo snel mogelijk intensief verlucht worden door ramen en deuren open te zetten.

 

De Renson Sense, meer dan een CO2-meter

De Sense is meer dan een visuele CO2 meter. Het toestel brengt ook andere parameters in kaart, zoals de hoeveelheid VOS, de temperatuur, de hoeveelheid vocht in de lucht, de hoeveelheid licht… Kortom alle factoren die zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. De geconnecteerde Renson Sense brengt deze gegevens allemaal overzichtelijk samen in een bijhorende app, die je op je smartphone kunt installeren. Zo kun je niet alleen in real-time de gezondheid van je woning vaststellen, je vindt er ook de historiek terug of je kan er bepaalde patronen vaststellen. Zo kom je te weten of je woning te kampen heeft met structurele problemen, die dringend moeten aangepakt worden.

GERELATEERDE DOSSIERS