Doorzoek volledige site
01 februari 2021 | MICHEL CHARLIER

Architectenkantoor met indrukwekkende spiegelgevel

Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture
Illustratie | MIA Architecture

MIA architecture is gevestigd in het Luikse dorpje Beaufays. Niet echt bijzonder, zou je denken … Ware het niet dat het kleine, maar fijne architectenkantoor bekleed is met spiegelende gevelpanelen, waardoor het volume haast volledig opgaat in de groene omgeving.

Het kantoor van MIA architecture bestrijkt een oppervlakte van (slechts) 60 m² en is ontworpen als verlengde van een bestaande woning, die dateert uit 1975 en die zich in een sterk beboste omgeving bevindt. Het volume herbergt een kantoorruimte, een vergaderzaal en technische lokalen.

 

Bouwtermijn van drie maanden

Het nieuwe gebouw is op een baksteenplint geplaatst om de helling van het terrein te kunnen opvangen en is opgetrokken in een houtskeletstructuur van 30 tot 36 centimeter dik, die is opgevuld met isolatie. Dit maakt het geheel uiterst energie-efficiënt. De toepassing van deze constructiemethode maakte het ook mogelijk om de bouwtermijn te reduceren tot ongeveer drie maanden. “Het kantoor is toegankelijk via een kleine passerelle met een metalen roostervloer, die boven enkele bosjes siergrassen zweeft en die naar een houten deur leidt. Deze laatste is als het ware uit de spiegelhuid gesneden”, verduidelijken de architecten.

 

Verrassende gevel

De architecten doopten hun nieuwe werkruimte om tot ‘de denktank’, aangezien het volume bekleed is met een verrassende spiegelhuid. “Deze zorgt ervoor dat ons kantoor als het ware ‘verdwijnt’ in de omgeving”, klinkt het bij MIA architecture. “Dankzij de hoge reflectiecapaciteit van de gevelbekleding versmelt de nieuwbouw letterlijk en figuurlijk met de sterk beboste site. “Op een haast surrealistische manier geeft de grote raampartij van het kantoor – vanuit de tuin bekeken – de indruk dat je in het kantoor wordt gezogen, vermits er een hap uit de vegetatie is genomen. De andere raampartijen zitten verstopt achter de doorzichtige huid en zijn enkel zichtbaar wanneer de duisternis is ingetreden.” De grote raampartij doet het onderscheid tussen binnen en buiten vervagen en zorgt ervoor dat de architecten eens zo sterk ondergedompeld worden in de natuur.

 

Achterliggende architectuurfilosofie

De filosofie van de architecten van MIA – Geoffrey Noël, Arnaud Molhan en Bruno Germay – is klaar en duidelijk: “We gaan steevast op zoek naar originele oplossingen, die aangepast worden aan iedere situatie. Onze projecten gaan uit van een low-techbenadering, die ervoor zorgt dat de gebruikers zich hun gebouw makkelijk eigen kunnen maken. Gebruiksgemak lijkt ons onontbeerlijk met het oog op de duurzame ontwikkeling van toekomstige realisaties.” De ecologische gedachte is eveneens uitgegroeid tot een belangrijke drijvende kracht in het ontwerpproces. “We ontwerpen onze projecten zo energie-efficiënt mogelijk, maar hechten ook veel belang aan de inplanting, oriëntatie, materiaalkeuze … Al deze aspecten maken de architectuur performant an sich, zonder dat we al onze eieren in het mandje van gesofisticeerde technieken moeten leggen.”

GERELATEERDE DOSSIERS