Doorzoek volledige site
01 februari 2021

Voormalige kleuterschool in Mortsel ruimt plaats voor gemengd woonproject (BULK architecten)

Illustratie | Dethier
Illustratie | Dethier
Illustratie | Dethier
Illustratie | Dethier
Illustratie | Dethier
Illustratie | Dethier

De kogel is door de kerk: eind februari start de aannemer met de afbraak van de voormalige kleuterschool De Perenpit in Mortsel. Daarmee krijgt de site tussen de Eduard Arsenstraat en de Van Peborghlei na bijna vier jaar leegstand eindelijk een nieuwe toekomst. De Limburgse projectontwikkelaar Dethier Ontwikkeling realiseert hier het Edwardshof, een hip woonproject met 26 woningen met een mix van woonvormen naar de plannen van BULK architecten uit Deurne. En opvallend: ruim een derde van de vandaag volledig versteende site wordt omgetoverd in een buurtpark dat voor licht en lucht moet zorgen in de dichtbevolkte wijk. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners eind 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning.

De gebouwen van de voormalige kleuterschool staan leeg sinds de verhuis van de leerlingen naar de nieuwe Parkschool midden 2017. De stad Mortsel smeedde onmiddellijk plannen voor een stadsinbreidingsproject met veel aandacht voor een sociale mix, voldoende groene ruimte en een hoge architecturale kwaliteit. Projectontwikkelaar Dethier Ontwikkeling uit Alken - samen met BULK architecten uit Deurne en LAND landschapsarchitecten uit Antwerpen - sleepte de opdracht uiteindelijk in de wacht. 

“We willen letterlijk licht en lucht geven aan deze buurt. Een derde van het terrein - zowat 700 vierkante meter - wordt een buurtpark waar iedereen van kan genieten. Het buurtpark komt aan de zuidkant van de site, zodat het park in elk seizoen baadt in het zonlicht. De site wordt ook volledig autovrij, maar er komt wel een doorsteek voor voetgangers en fietsers tussen de Van Peborghlei en de Eduard Arsenstraat. Op die manier willen we dit stukje van de stad teruggeven aan de buurtbewoners", aldus Philip Carens, hoofd Projectontwikkeling Dethier Ontwikkeling.
 

Cohousing

In totaal komen er in het Edwardshof 26 woningen, verdeeld over vier verschillende woonvormen: acht appartementen, vier gezinswoningen, vier starterswoningen en een cohousingproject met tien woonunits. De oppervlakte van de woningen varieert van 63 tot 140 vierkante meter.

Een statig appartementsgebouw met mooie loggia’s en een arcade, vier rijwoningen en starterswoningen als kopgebouwtje flankeren het plein. De joker van het project is een cohousinggebouw met collectieve ruimtes en op de begane grond een gedeelde collectieve tuin. Onder de gebouwen wordt een ondergrondse parking gebouwd voor de nieuwe bewoners. Ook voor de fiets is bovengronds voldoende plaats voorzien.
 

BEN-woningen

Het project wordt ook bijzonder op het vlak van duurzaamheid. De woningen zijn allemaal BEN-woningen, wat betekent dat ze zeer goed geïsoleerd zijn en weinig energie vragen voor de verwarming. 

De aannemer start eind februari met de sloop van de voormalige kleuterschool. De eigenlijke bouwwerken starten onmiddellijk daarna. Het project wordt in één keer gerealiseerd en zal ongeveer 1,5 jaar duren. Dat betekent dat de eerste bewoners eind 2022 hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woning. 

 

GERELATEERDE DOSSIERS