Doorzoek volledige site
02 februari 2021 | TIM JANSSENS

Hoofdkantoor met allure voor ambitieuze aannemer (Architecten Achtergael)

Illustratie | Architecten Achtergael – Dennis De Smet
Illustratie | Architecten Achtergael – Dennis De Smet
Illustratie | Architecten Achtergael – Dennis De Smet
Illustratie | Architecten Achtergael – Dennis De Smet

Heel wat aannemers beschouwen hun hoofdkantoor als een levend visitekaartje. Ook Wyckaert Bouwonderneming laat zich in dit opzicht niet onbetuigd, want in samenwerking met Architecten Achtergael realiseerde het onlangs een eyecatcher van formaat. Vooral de groene gevelbekleding springt in het oog, al getuigt ook de rest van het gebouw van architecturale kwaliteit en inventiviteit.

Dat de nieuwe hoofdzetel van Wyckaert Bouwonderneming meteen een onuitwisbare indruk nalaat, is geen toeval. Het gebouw bevindt zich immers op een zeer zichtbare locatie – in de oksel tussen de spoorlijn Gent-Brussel en de B401-verbindingsweg, op het knooppunt van de E17 en E40 in Gent – en mocht dus uit de band springen. Architecten Achtergael opteerde ervoor om het kantoorgebouw en de bijbehorende loods niet te ontwerpen als afzonderlijke entiteiten, maar bundelde ze in één omhullende enveloppe die tevens functioneert als uithangbord. De golvend groene keramische gevel geeft het langgerekte geheel een unieke uitstraling, temeer omdat het visuele effect verandert naargelang de lichtinval en de weersomstandigheden. De groene tint verwijst naar de karakteristieke kleur en de duurzame bedrijfsfilosofie van Wyckaert.

Achter de markante façade worden het kantoorgebouw (2700 m²) en de loods (4300 m²) van elkaar gescheiden door een gezellige binnentuin, die voor licht, lucht en ruimte zorgt. Ondanks de ligging langs de drukke autostrade, is het een oase van rust en privacy. De plint van het kantoorgebouw biedt plaats aan de ontvangstruimte, vergaderzalen, de refter en enkele bureaus. Daarbovenop zijn vier kantoorverdiepingen gestapeld, die voor een verticaal accent zorgen. Grote luifels bieden bescherming tegen de zon en geven het transparante torenvolume extra massa. Zowel het kantoorgebouw als de loods zijn uiterst energie-efficiënt. Zo worden ze verwarmd door middel van een BEO-veld en zijn de daken quasi integraal bekleed met zonnepanelen. Dit maakt dat Wyckaert zo goed als zelfvoorzienend is op het vlak van energie. Groendaken staan in voor de nodige waterbuffering. Laadpunten voor elektrische wagens en fietsen maken het plaatje compleet.