Doorzoek volledige site
02 februari 2021 | LIESBETH VERHULST

Diller Scofidio + Renfro en Stefano Boeri Architetti blazen nieuw leven in Pirellino-wolkenkrabber in Milaan

Illustratie | Diller Scofidio + Renfro / Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Diller Scofidio + Renfro / Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Diller Scofidio + Renfro / Stefano Boeri Architetti
Illustratie | Diller Scofidio + Renfro / Stefano Boeri Architetti

Stefano Boeri Architetti heeft de handen in elkaar geslagen met het Amerikaanse bureau Diller Scofidio + Renfro om de befaamde Pirellino-wolkenkrabber in Milaan te renoveren, geflankeerd door een nieuwe met planten bedekte houten toren. Het project, dat de naam Pirelli 39 kreeg, zal de leegstaande wolkenkrabber van Gio Ponti en Pier Luigi Nervi uit 1958 aanpassen aan de moderne standaarden. Een glazen brug zal de verbinding maken met de nieuwe toren.   

Pirellino ligt er al sinds 2015 verlaten bij. Toen werd het gebouw ongeschikt verklaard wegens zijn ondermaatse energieprestaties en gebrekkige bescherming tegen aardbevingen. De toren zal nu gered worden van afbraak en moet bijdragen aan de heropleving en duurzame groei van de omliggende wijk. Ook de transformatie van het verlaten spoorwegterrein Scalo Farini tot publiek park door OMA kadert in dit bredere project.

Het ontwerp is het resultaat van een internationale wedstrijd gelanceerd door projectontwikkelaar COIMA, waarbij maar liefst 70 ontwerpteams de shortlist haalden.


Verticaal bos

De focus van Pirelli 39 wordt de nieuwe houten toren, die een aantal appartementen bevat gewikkeld in 1700 m2 aan groene gevels die van kleur veranderen naargelang de seizoenen. Volgens de ontwerpers zullen de groene gevels 14 ton CO2 kunnen absorberen en negen ton zuurstof produceren per jaar, wat het equivalent is van 10.000 m2 bos. Er worden ook 2.770 m2 aan zonnepanelen geplaatst, zodat het gebouw voor minstens 65 % in zijn eigen energiebehoefte kan voorzien.

 

Modern kantoorgebouw

De bestaande Pirellino-toren zal zijn originele karakter behouden terwijl hij terwijl hij wordt aangepast aan de ‘Next Generation EU standards’. Dit zijn richtlijnen ontwikkeld door de Europese Unie als deel van het Covid-19 herstelplan, en die moeten helpen om de klimaatverandering te bestrijden. De renovatie omvat aanpassingen aan de structuur en lay-out om moderne kantoorruimtes te creëren, de energieprestaties van het gebouw te verbeteren en de technieken een up-to-date te maken.  

 

Glazen brug

De torens worden met elkaar verbonden door een bochtige glazen brug van meerdere verdiepingen, die omwikkeld wordt door glas en de Via Melchiorre Gioia overspant, een van de hoofdwegen van de stad. Binnenin wordt het een hub voor events, shows en tentoonstellingen. Daarnaast komt een serre te liggen, die bedoeld is als een uitbreiding van de naastgelegen Biblioteca degli Alberi, een groot publiek park en botanische tuin met meer dan 135.000 planten.